Bach Johann Sebastian - Complete cello suites

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Johann Sebastian Bach
Uitvoerder(s):Roel Dieltiens
Label(s):Et'cetera
Label code:KTC 1403
Releasedatum:25.04.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002179
Genre(s):barok

Track-info

Suite nr. 1-6 BWV 1007-1012

Perscommentaren

Outgoing, daring and very personal performances of Bach's cello suites.
In short, these are daring, very personal interpretations. you may not agree with everything Dieltiens does but you're sure to be enlightened and inspirited.
(Duncan Druce, Gramophone nr. 1067 februari 2011, p. 76)

****
"Negentien jaar na zijn eerste opname van Bachs Cellosuites brengt Roel Dieltiens een meesterlijke nieuwe versie. Ze klinkt aangrijpend en intens." [...] "Dieltiens brengt op verschillende manieren reliëf aan in de lijnen. Misschien nog het meest door de sonoriteit waarmee hij elk van de noten een plaats geeft in het verhaal. Een indruk die versterkt wordt door de puike opname." [...] "Weinig cellisten kunnen goed uit de voeten met de tweede suite, die zo vroeg in de reeks een ondetermineerbare somberheid introduceert. Bij Dieltiens vormt deze suite het emotionele zwaartepunt van zijn integrale. Het is opvallend hoe raak en gedoseerd de toon is, en hoe weinig Dieltiens moet toevoegen aan de kracht van Bachs intense meditatie."
(Stefan Grondelaers, De Standaard, p. C18, 29.05.2010)

*
Ce Bach précieux et extérieur trouvera peut-être ses adeptes...parmi une discographie pléthorique, on retournera vite (pour se limiter aux instruments anciens) aux lectures plus poétiques de Bylsma (Sony) ou Wispelwey (Channel Classics)
(Jérémie Bigorie, Classica nr. 127, novembre 2010, p. 86)

Het is opvallend hoe raak en gedoseerd de toon is en hoe weinig hij moet toevoegen aan de kracht van Bachs intense meditatie. Een opname die mag wedijveren met alle referentieversies.
(Stefan Grondelaers, Staalkaart 6, sept-okt 2010, p. 105)

5 stemvorkjes
Ce double album témoigne de l'accomplissement d'un talent qui s'est épanoui depuis vingt ans comme l'ont montré autant ses Vivaldi ou ses Boccherini que son Kodaly.
(Jean-Luc Macia, Diapason nr. 586 dec. 2011, p. 91)

Zelfs als u niet van klassiek houdt, heeft u wel eens van Bachs cellosuites gehoord: ze eindigen steevast aan de top van klassieke hitparades, en veel cellisten roemen de suites als het 'mystieke topoeuvre van de Vijfde Evangelist'. Maar zo speelt onze landgenoot Roel Dieltiens ze niet. Dieltiens wou de cellosuites eigenlijk niet eens opnieuw opnemen (hij deed dat al eens in 1991), maar diepe frustratie noopte hem begin dit jaar tot positieve actie, en wat is er positiever dan Bach? Het is een schrijnende, verscheurende interpretatie geworden, die definitief komaf maakt met het idee dat de suites alleen maar mensoverstijgend mystiek zijn. Dat Dieltiens soms te veel versiert, en dat de luisteraar zich vaak een voyeur voelt bij zoveel emotionele intensiteit, neemt niet weg dat dit voor elke muziekliefhebber onder de kerstboom kan.
(Stefaan Grondelaers, De Standaard Vlaams-Brabant/Brussel, 11.12.2010, p. 139)

*****
De visie van Dieltiens laat zich met veel genoegen beluisteren; omdat hij een uitstekend cellist is die in 't geheel niet wordt gehinderd door speeltechnische ontoereikendheid, maar vooral omdat hij zo eerlijk musiceert, de muziek zo diep voelt, zich er op haast kwetsbare wijze aan uitlevert. Hij speelt tot in detail alles mooi uit en neemt de tijd. Hij speelt als een poëet, mijmerend, gevoelig, integer, vrij, één met de muziek die te allen tijde de leidraad vormt.
(Marjolijn Sengers, Luister nr. 671 december/januari 2010)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
JS Bach - Solo Cello Suites, BWV1007-12. (02.2011)
Johann Sebastian Bach - Suites pour violoncelle BWV 1007 à 1012. (21.12.2010)
Bach - Complete cellosuites (12.2010)
'Vroeger vroeg ik me af: mág dit wel?' (17.11.2010)
Johann Sebastian Bach - Les six Suites pour violoncelle seul BWV 1007-1012 (11.2010)
De kniestoot van Roel Dieltiens (29.05.2010)