The eight-stringed Bach

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Johann Sebastian Bach
Uitvoerder(s):Raphaella Smits
Label(s):Accent
Label code:ACC 24206
Releasedatum:09.2009
Aanwezig in Muziekcentrumneen
Genre(s):barok

Track-info

Prelude voor luit BWV 998
Partita voor solofluit BWV 1013
Partita voor soloviool BWV 1004

transcripties van Raphaëlla Smits voor 8-snarige gitaar

Perscommentaren

Bach op gitaar ? Waarom ook niet. ...Ook de Belgische gitariste Raphaëlla Smits maakt er furore mee, en deze cd bewijst haar gelijk. Op een achtsnarig instrument, van de hand van de Duitse instrumentenbouwer Kolya Panhuyzen, doet ze recht aan de drie stukken die eigenlijk voor andere instrumenten zijn: solofluit, soloviool en luit.
(René de Cocq, Luister nr. 663, winter 2009)

Floris De Rycker, recensent Klara's Oordeel (BE):
"Je herkent Raphaella Smits onmiddellijk aan haar warme toon en uitgekiende poëtische timing. Wat deze opname bijzonder maakt zijn de knappe arrangementen die ze zelf uitwerkte voor een acht-snarige gitaar. De extra bassen staan de overbekende barokmuziek zeker ten dienste: met het indrukwekkende register heeft de soliste meer mogelijkheden en komt de moderne gitaar in het vaarwater van barokluit of -orgel.
De retoriek uit de muziek wordt zo goed gebracht dat de muziek - vol dialogen en verrassingen - geen moment verveelt; je krijgt een lang verhaal van begin tot einde. Deze cd is genieten van de eerste tot en met de laatste seconde.".

Jan Luijsterburg, recensent hifi.nl (NL):
"De virtuositeit staat volledig in dienst van het muzikale resultaat. Mooiere muziek bestaat er niet, mooiere uitvoeringen kan ik me ook niet voorstellen. Maximaal aanbevolen.".

Rolf Nilsen, recensent Gitarr och Luta magazine (SE):
"Raphaella smits heeft zelf de arrangementen gemaakt voor deze Bach-werken en men kan onmiddellijk vaststellen dat zij daar buitengewoon goed in is geslaagd.
En hoe zij die dan vertolkt! Men herontdekt deze welbekende muziek in de vibraties, ontstaan tussen haar vingers en de 8-snarige gitaar van Kolya Panhuyzen en die weerklinken in de kapel van Rosario . Er is een vanzelfsprekende vreugde en inzicht in haar spelen, en men kan slechts constateren dat alle stemmen als puzzelstukjes op de juiste plaats vallen. ...
Het is zelden dat men zo'n transparante opname kan horen, in een warm, maar helder klankbeeld, waarbij geen toon wordt verborgen achter een andere. Het is zo'n geslaagde cd omdat alle delen samensmelten in een perfectie die met groot genoegen doet luisteren. Men speelt deze plaat keer op keer terug en krijgt het gevoel op die manier nader te komen tot Bach zelf!"

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Bach - The Eight-Stringed Bach (12.2009)