Mortelmans - Homerische symfonie

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Lodewijk Mortelmans
Uitvoerder(s):deFilharmonie
Dirigent(en):Martyn Brabbins
Label(s):Hyperion
Label code:CDA 67766
Releasedatum:09.2009
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:002050
Genre(s):romantiek

Track-info

Homerische Symfonie
Morgenstemming
Mythe der lente

Perscommentaren

Men zegt vaak dat wij Vlamingen ons erfgoed verwaarlozen. Wel, met deze cd kan men ons dat weer een beetje minder verwijten. Eén stuk dat er op staat, Mortelmans' 'Morgenstemming', een later werk, is tamelijk bekend. Het is ook het beste, ondanks de duidelijke schatplichtigheid aan Wagner en Debussy. De twee andere, die beide uit de vroege periode van de componist stammen, worden nauwelijks nog gespeeld. In 'Mythe der lente' is het Wagnerisme nog dichterbij. Soms denk je ook aan Sibelius maar die stond op hetzelfde ogenblik al veel verder. Het hoofdwerk van de cd, de 'Homerische symfonie', beschrijft de indrukken die Mortelmans had bij het lezen van de Ilias en de Odyssee. Het is een taai, doorwrocht werk, waarvan de gedachten soms groter zijn dan de voorhanden middelen. Ook hier weer lijkt Mortelmans meer aan zijn tijd en zijn invloeden gebonden dan pakweg Sibelius. Martyn Brabbins dirigeert in de drie werken deFilharmonie op de enige juiste manier: met volle overtuiging. Daardoor geeft deze cd een intrigerende blik op een vergeten cultuur van burgerlijk concertleven. (Hyperion)
(Stephan Moens, De Morgen, 5.10.2009, p. 32)

Colourful and dramatic - three orchestral works worthy of revival in het concerthall
Throughout the programme, the richness of the orchestration readily holds the listener's attention, especially in such responsive performances from the Royal Flemish Philharmonic under the highly sympathetic Martyn Brabbins, well projected by a splendidly spacious Hyperion recording.
(Ivan March, Gramophone nr. 1051, november 2009, p. 64)

4 stemvorkjes in Diapason
Une realisation néanmoins précieuse, puisque'elle révèle la partition majeure de Mortelmans.
(Nicolas Southon, Diapason maart 2010, p. 99)

De uitvoering is aantrekkelijk en meeslepend, zwierig en intens; de vele coloristische effecten worden maximaal uitgebuit en het scherp uitspelen van de wisselende stemmingen verleent het geheel een diep perspectief. Degelijke promotie van Vlaamse componisten in het buitenland die hopelijk ook binnelandse oren opent.
(Jaak Van Holen, Vlaanderen nr. 329, februari 2010, p. 408)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Lodewijk Mortelmans - Homerische symfonie. Morgenstemming. Mythe der lente. (03.2010)
Lodewijk Mortelmans (02.2010)