Jenny Spanoghe from classical violin to five-string viola

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Jan Van Landeghem, Kurt Bikkembergs, Johann Sebastian Bach, Claude Ledoux, Gian Paolo Luppi, Alfred Schnittke
Uitvoerder(s):Jenny Spanoghe
Label(s):De Rode Pomp
Label code:RP/GMA 087
Releasedatum:03.2008
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001790
Genre(s):20ste eeuw

Track-info

1. Schnittke Alfred: A Paganini

2, 4, 6, 9 Bach J.S.: Sonate in g: adagio; Suite in G: sarabande; Suite nr. 1 in G: prelude; Partita nr. 2 in d: Sarabande

3,7. van Landeghem Jan: Widmung voor 5-snarige altviool; Antheilismus for Jenny

5. Ledoux Claude: O loli's dream voor 5-snairige altviool

7. Luppi Gian Paolo: Capriccio for Jenny voor 5-snarige altviool

8. Bikkembergs Kurt: Da pacem: art 4-6

Perscommentaren

De nieuwe cd van Jenny Spanoghe is vernieuwend en technisch ijzersterk.
Als de snaren van een altviool C-G-D-A gestemd zijn en die van een viool G-D-A-E, wat is dan logischer dan ze te combineren en een extra C toe te voegen aan de viool, of een extra E aan de altviool? Heb je meteen twee instrumenten in één. De werkelijkheid is minder eenvoudig: de C zal te zwak klinken op de kleine viool en de E te dun op een grote alt. Je moet het instrument herdenken, en uiteindelijk beland je dicht bij de vijfsnarige barokviola. Hoe dan ook: de vijfsnarige alt die de Gentenaar Luc Deneys uiteindelijk bouwde voor violiste Jenny Spanoghe is zeker geen schaap met vijf poten: ze klinkt fantastisch.
Dat is natuurlijk ook te danken aan de grote technische beheersing van de eigenares, te horen op haar nieuwe cd From Classical Violin to Five-String Viola. Haar gesofisticeerde speelstijl voor de viool zet ze schijnbaar moeiteloos over op dit nieuwe instrument. De componisten die speciaal voor haar werken schreven voor deze viola (op deze cd haar echtgenoot Jan Van Landeghem en de Luikse componist Claude Ledoux) kennen haar capaciteiten en benutten die ook, met halsbrekende snaarwisselingen, complexe flageolettonen, akkoorden op drie en zelfs vier snaren enzovoort. Deze cd is geen bravourestuk; hij is mooi gebalanceerd en boeiend. Dit is niet het soort muziek dat je in de autoradio stopt. Je moet er rustig voor gaan zitten en de combinatie van complexe hedendaagse muziek met intieme pas- sages uit vioolsonates en cellosuites van Bach in je opnemen.
Je krijgt zes hedendaagse composities te horen, afgewisseld met vier keer Bach. Om te beginnen is er een spectaculair stuk voor soloviool van Alfred Schnittke, A Paganini, met veel extremen en met fragmenten uit de beruchte capriccio's van de Italiaanse vioolduivel himself. Dan volgen, met een stukje Bach ertussen, twee composities voor de vijfsnarige alt. Widmung van Van Landeghem legt vooral de nadruk op de reikwijdte van de viool, met krachtige lage tonen en ijzig hoge flageoletten. Claude Ledoux concentreert zich dan weer op het brede klankspectrum van het instrument. De andere hedendaagse composities zijn een inventief Capriccio for Jenny van Gian Paolo Luppi, een fragment uit Da pacem, waarin de viool een stem aan het meezingen krijgt, en een zeer expressief Antheilismus for Jenny van Van Lan-deghem, waarin letterlijk alles uit de (viool)kast wordt gehaald. Een cd van een klein label maar van grote klasse, die violisten en vioolliefhebbers zal fascineren.
Peter Vandeweerdt, Knack, p. 77 (28.03.2008)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
De alt met de vijf snaren (2008)