Elgar Edward

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Edward Elgar
Uitvoerder(s):Vlaams Radio Orkest
Dirigent(en):Martyn Brabbins
Label(s):Glossa
Label code:GCDSA 922204
Distributeur:Harmonia Mundi
Releasedatum:12.2007
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001707
Genre(s):20ste eeuw

Info

Maakt deel uit van Klara's 10 van de maand januari 2008

Track-info

The Kingdom op. 51: prelude
Symfonie nr. 1 op. 55

Perscommentaren

2 stemvorkjes in Diapason
On comprend que l'Orchestre de la Radio des Flandres ait envie de se présenter au disque sous la baguette de son chef Martyn Brabbins, jusque-là surtout remarqué pour sa participation aux enregistrements des répertoires rares chez Chandos et Hyperion. (Jean-Claude Hulot, Diapason, december 2007, p. 86)

Prosaic Elgar from Belgium...
There's so much impassioned, noble drama in Martyn Brabbins's performance of the Prelude to Elgar's oratorio The Kingdom that his matter-of-fact account of the First Symphony is perplexing.
(Andrew Farach-Colton, Gramophone nr. 1028 februari 2008, p. 62)

Eerste symfonie en Prelude uit 'The kingdom'.' Vlaams Radio Orkest o.l.v. Martyn Brabbins. Glossa 922204 De Eerste symfonie van Edward Elgar dateert uit de creatiefste periode van de componist. Niet veel later schreef hij ook zijn beroemde Celloconcerto. Toch wordt de muziek van een van de betere Britse componisten uit de laatromantiek vaak exclusief door Britse orkesten uitgevoerd. Dirigent Martyn Brabbins is bijzonder vertrouwd met de typische stijl van Elgar: zijn discografie telt ettelijke bekroonde opnamen van de componist. In de Eerste symfonie heeft de dirigent veel aandacht voor de weidse klanklandschappen waarop de componist een patent heeft. Het Vlaams Radio Orkest klinkt groots, zonder in pompeusheid te vervallen. Brabbins slaagt erin het samenspel van het orkest een groot gevoel van vrijheid te geven. Zoals we van hem gewend zijn, legt de dirigent een grote efficiëntie aan de dag. De voortdurende tempowisselingen in de symfonie zijn met veel smaak en soepelheid uitgevoerd. De serene sfeer in de prelude uit 'The kingdom' is een gepaste opstap naar de symfonie. Het Vlaams Radio Orkest pakt uit met een warme orkestklank.
(Veronique Rubens, De Standaard, 12.02.08, p. 35)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Elgar - Vlaams Radio Orkest (12.02.2008)
Elgar (02.2008)
Edward Elgar (12.2007)