Giacinto Scelsi

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Giacinto Scelsi
Uitvoerder(s):Arne Deforce
Label(s):Aeon
Label code:AECD 0748
Distributeur:Harmonia Mundi
Releasedatum:06.2007
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001643
Genre(s):20ste eeuw

Track-info

Trilogia, I tre stadi dell'uomo:
1-3. Triphon
4. Dithome
5-7. Ygghur

Perscommentaren

5 stemvorkjes van Diapason
Dans cette exploration des entrailles du son - on comprend que Grisey ait pu se sentir proche de Scelsi, mais on mesure aussi la distance qui sépare le positivisme scientifique du premier du mysticisme du second -, l'engagement d'Arne Deforce est entier. (Pierre Rigaudière)
Diapason 548 juni 2007, p. 103

'Trilogia, I tre stadi dell'uomo'. Arne Deforce, cello. Aeon AECD 0748 Rond de Italiaanse componist Giacinto Scelsi (1905-1988) hangt een waas van mysterie. Door de combinatie van Scelsi's mystieke aspiraties en (oosters geïnspireerde) spiritualiteit enerzijds en zijn teruggetrokken persoonlijkheid anderzijds is het beeld ontstaan van een kluizenaar die onwereldse schoonheid schiep. Mythe of niet, het werk van Scelsi is bijzonder indringend. Dat blijkt ook weer uit deze cd, waarop de Vlaamse cellist Arne Deforce de Trilogia vertolkt: drie solowerken waarin Scelsi de drie stadia van een mensenleven muzikaal verklankt. In 'Triphon' (1956) overheerst nog de ongebreidelde energie, gevat in razend cellospel, al sluipt er ook aandacht voor de zuivere focus op de klank binnen, vooral in het gebruik van een speciale metalen demper. De klankeffecten die dat oplevert, komen in deze opname mooi tot hun recht. Ook 'Dithome' biedt veeleer conventioneel (maar virtuoos) materiaal, dat nog steeds in een bevattelijke structuur verschijnt. Op het sluitstuk van de trilogie, 'Ygghur' (1965), verschijnt de rijpe, meditatievere stijl van Scelsi en haalt de focus op klankschakeringen binnen één enkele toon de bovenhand. Arne Deforce slaagt erin zowel de bruisende virtuositeit van de eerste twee stukken als de bijna onspeelbare dubbelgrepen en minuscule klanknuances van 'Ygghur' op een heel intense manier neer te zetten. Zijn Scelsi-vertolkingen staan op absoluut topniveau. (Maarten Beirens)
De Standaard 20.06.2007

...hierbij valt het respect, de grote kennis en de grote liefde van Deforce voor deze muziek op. Hij heeft zijn tekst opgevat in de spirituele sfeer van de muziek van Scelsi en heeft daarmee zijn interpretatie opgebouwd. Maar, en daar gaat het uiteindelijk om, zijn uitvoering en de (ook technisch perfecte) opname zijn, zo mogelijk, nog overtuigender. Zelden hoorde ik een versie die zo doordrongen is van de ziel van de muziek. (Luc Brewaeys)
Muziek&Woord, nr. 322 December 2007, p. 24-25

De bijzonder virtuoze manier waarop Arne Deforce alle mogelijke effecten aan zijn instrument ontlokt en het enorme engagement, de sterke zeggingskracht, de energie en diepte die uit iedere klank van deze vertolking naar voorkomt, staan garant voor een bijzondere ervaring. Voor-of tegenstander van de muaiek van Scelsi, voor dergelijke uitvoering kan niemand ongevoelig blijven.
Vlaanderen nr. 317, Jaak Van Holen, p. 263

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Giacinto Scelsi - Trilogia, I tre stadi dell'uomo voor cello solo (12.2007)
Giacinto Scelsi (09.2007)
Giacinto Scelsi (06.2007)