Bizet Georges - Pianowerken

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Georges Bizet
Uitvoerder(s):Peter Vanhove
Label(s):Pavane Records
Label code:ADW 7515
Releasedatum:07.2007
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001648
Genre(s):20ste eeuw

Info

Derde cd van deze jonge pianist die zich de subtiele, intieme klanksfeer weet eigen te maken eigen aan de Franse componisten. Hier brengt hij het weinig gekende pianowerk van Bizet, even origineel als mooi.

Track-info

1. Nocturne in F
2-7. Chants du Rhin
8. Nocturne in D
9. Sérénade
10. Romance sans paroles
11. Prélude nr. 2
12-14. Chansons-Mélodies romances sans paroles
15 Venise romance sans paroles
16. Caprice in cis

Perscommentaren

CD van de week 4-8 juni bij Klara
Bizet schreef een beperkt oeuvre voor de piano, dat tot op vandaag onder vuur ligt. Zijn pianomuziek zou niet veel voorstellen. Bizet schrijft inderdaad geen virtuoze en verbluffende pianomuziek, maar hij denkt zijn muziek vanuit het pianospel zelf. De esthetiek van Bizet is anders dan van Chopin of Liszt. Anders, maar niet minder interessant. En vaak hoogstaand, ondanks het predikaat 'salonmuziek'. De pianomuziek van Bizet heeft jonge en moderne ambassadeurs nodig. Peter Vanhove legt die orginialiteit bloot.
(Mark Janssens, Muziek&Woord nr. 393, juni 2007 p. 25)

4 stemvorkjes in Diapason
L'enregistrement du jeune pianiste belge Peter Vanhove s'impose d'emblée par son élégance, son jeu large et admirablement timbré.
On éprouve un réel plaisir à l'écoute de ce disque au romantisme margué par influence des pièces les plus faciles de Mendelssohn et Liszt.
(Philippe Simon, Diapason nr. 551 oktober 2007, p. 102)

een 10 van Crescendo
Le jeune pianiste, Peter Vanhove, nous rend la clarté et la luminosité de ces oeuvres qui coulent de source. Sa technique sert merveilleusement les différents effects pianistiques que Bizet met dans ces compositions "pour les rendre compréhensibles par le public", suivant son credo musical.
(Jean-Marie André, Crescendo nr. 89 sept-oktober 2007, p. 53)

Van de vele composities die Bizet tijdens zijn korte leven schreef - hij stierf op 37-jarige leeftijd - zijn er slechts enkele die tot het ijzeren repertoire zijn doorgedrongen. Carmen, L’Arlésienne… de doorsnee melomaan zal hier in het beste geval nog een paar titels aan kunnen toevoegen, maar veel verder komt hij heus niet. Bizet is razend populair en onbekend terzelfdertijd. Het is nauwelijks aan te nemen dat een aantal van zijn composities nog niet eens zijn uitgegeven. Dat is het geval met enkele van de pianocomposities op deze cd. Sommige opnames zijn dan ook wereldpremières. Bizet was een briljant pianist (Eerste prijs aan het Parijse conservatorium toen hij pas 14 was) maar schreef eigenaardig genoeg weinig voor zijn eigen instrument. Meestal gaat het om intimistische salonmuziek die charmeert door melodische gratie en door frisse inspiratie, maar af en toe primeren virtuoze bravoure en een steven naar orkestrale kleurwerking. Bizet maakte overigens talloze pianotranscripties van opera’s en orkestwerken en dat heeft zijn eigen klavierstijl hier en daar hoorbaar beïnvloed.
Peter Vanhove serveert dit alles op vanzelfsprekende en overtuigende wijze. Charmant, lichtvoetig, meeslepend, met zwier en een tikje melancholie. Nooit overladen pathetisch maar fijn gedoseerd, met subtiele nuances en af en toe een onvermijdelijke dramatische toets. Muzikale verleidingskunst is dit.
(Jaak Van Holen, Kunsttijdschrift Vlaanderen nr. 317 sept. 2007)

Georges Bizet schreef meer dan alleen Carmen, en ook meer dan alleen opera. Hij was een voortreffelijke pianist, ook al speelde hij alleen binnenskamers. De catalogus van zijn pianocomposities is in de vergetelheid geraakt, overschaduwd door zijn succesvolle lyrische werk.
In de oordeelkundige bloemlezing van de pianist Peter Vanhove openbaart de pianomuziek van Bizet zich als een superieure muzikale pralinedoos. De verzameling bonbons bestaat uit vele kleuren en smaken, maar ademt een overheersende zoete teneur. In zijn pianomuziek dreef Bizet op een roze wolk, met hoogstens een vleugje weemoed.
Bizet spiegelt zich aan de pianoklassiekers van de vorige generatie en deelt met Chopin een hang naar sentimentaliteit. In ‘Chants du Rhin’ balanceert Bizet tussen hoogstaande salonmuziek en de invloed van de klassiekere voorbeelden van Mendelssohn. De drie ‘Chansons-Mélodies sans paroles’, een wereldpremière op cd, voegen niets nieuws toe aan het uniforme karakter van Bizets pianomuziek.
De zoete muziek is gelukkig niet sentimenteel gespeeld. Bizet heeft een voorkeur voor pianopartijen vol tierlantijntjes en bravoure. Peter Vanhove speelt de versieringen met de grootste helderheid en met veel zin voor proportie
(Véronique Rubens, De Standaard, 11.09.2007)

Georges Bizet staat vooral bekend als componist van opera’s – zijn Carmen lokt nog steeds volle zalen – en om zijn Arlesiennesuite voor orkest. Sommigen kennen ook nog zijn ‘jeux d’enfants’ voor piano, maar daarmee houdt het op.
Peter Vanhove spit voor ons zijn onbekende pianowerk op. Dat heeft een verrassende toon. In een periode dat het pianovirtuozendom hoogtij vierde – Chopin is al dood en Liszt is onbetwiste heerser – schrijft Bizet muziek die niet barst van de belijdenissen of stormachtige uitvallen. Bizet is een communicator. Niet zijn eigen zielenroerselen zijn van belang, wel de muzikale boodschap die hij wil overbrengen. Die moet klaar en duidelijk zijn. In een precieze vorm, zonder harmonische of andere tierlantijntjes. Peter Vanhove vindt de juiste balans en stelt zijn virtuositeit helemaal ten dienste van de klare lijn; van het afwegen van de hoofdlijn tegen de details. Ondanks het burgerlijke karakter van deze muziek is dit een revelatie.
(Lucas Huybrechts, Focus Knack 29-08-2007)

***
Peter Vanhove speelt al deze muziek op een innemende, natuurlijke en beheerst expressieve manier. Hij toont toewijding zonder nadrukkelijk te worden. ...()...Het programma als totaal mist substantie, maar de pianist doet er alles aan om er iets moois van te maken.
(Aad van der Ven, Luister nr. 647 december 2007-januari 2008, p. 110)

Het uiterst verzorgde legato en de verfijnde fraseringen waarmee pianist Peter Vanhove deze muziek vertolkt behagen van bij de eerste tonen van de cd. De beide nocturnes of de 'Romance sans Paroles' zijn betoverende voorbeelden van Vanhoves beheerste melodievoering.
Met zijn meest recente cd, uitgebracht bij Pavane, wil de Belgische pianist Peter Vanhove een aantal van deze onbekende parels onder de aandacht brengen.
Peter Vanhove presenteert met deze Bizet een plaat die alle aandacht verdient.
(Steven De Waele, Kwadratuur)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Bizet (12.2007)
Georges Bizet (10.2007)
Georges Bizet (09.2007)
Georges Bizet (09.2007)
Georges Bizet (08.2007)
Georges Bizet (06.2007)