Schumann Robert - Jozef De Beenhouwer

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Robert Schumann
Uitvoerder(s):Jozef De Beenhouwer
Label(s):Phaedra
Label code:292018
Distributeur:Codaex
Releasedatum:12.2005
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001240
Genre(s):romantiek

Info

Jozef De Beenhouwer wordt in Duitsland, het geboorteland van Schumann, gezien als dé Schumann vertolker bij uitstek.

Track-info

nr. 1-21 Carnaval op. 9
nr. 22-30 Waldszenen op. 82
nr. 31-43 Kinderszenen op. 15

Perscommentaren

Dit jaar belooft voor de cultuurminnaar een druk herdenkingsjaar te worden: Rembrandt, Mozart, Sjostakowitsj: ze strijden nu al in ronkende folders om de aandacht van de vermoeide kunstconsu-ment. De aandacht voor Robert Schumann, die dit jaar precies hon-derdvijftig jaar geleden in Bonn overleed, zal ongetwijfeld verge-leken met deze manifestaties heel wat bescheidener zijn .....
Recentelijk verscheen bij Phaedra een cd waarop de Belgische pianist Jozef de Beenhouwer, internationaal bekend als Schumann-specialist, drie van de mooiste pianocycli van Robert Schumann speelt:
Carnaval, Scènes mignonnes sur quatre notes op. 9 (1834/1835), Waldszenen, Neun Klavierstücke op. 82 (1848/1849) en Kinderszenen, op. 15 (1838),
samen een miniatuurportret van Schumann.
Jozef de Beenhouwer kreeg grote internationale bekendheid voor zijn inzet voor het werk van Clara Schumann. In 1991 verscheen zijn complete opname van het piano-oeuvre van Clara Schumann en een jaar later publiceerde hij zijn voltooiing van de Konzertsatz in f-klein van Clara Schumann.
In 1993 ontving hij voor zijn bij-zondere inzet voor het werk van Robert en Clara Schumann de Robert Schumann Preis van de stad Zwickau.
Dat Schumann-spelen verdraaid lastig is, weet iedereen die het ooit geprobeerd heeft. Vind maar eens een balans tussen het uitbundige en het introverte karakter van deze muziek, probeer maar eens alle stemmen tot hun recht te laten komen, weet iedere keer maar weer de juiste toon te treffen. En vooral: weet raad met het spel van de talloze al dan niet verzwegen toespelingen op vrienden, mensen, ge-beurtenissen, de geheimtaal van Schumann.
Het lukt Jozef de Beenhouwer schijnbaar moeiteloos Dit is ronduit prachtig Schumann-spel, hoorbaar bedreven door iemand die zich al jaren met deze ingewikkelde materie bezighoudt.
Phaedra tenslotte zorgde voor een fraaie, glasheldere opname en maakte van dit alles een feestelijk geheel. Alles werkt hier samen om van de cd een meer dan waardige opening van het Schumann-jaar 2006 te maken.
(Gerard van der Leeuw)

De Rode Leeuw (digitaal Nederlands tijdschrift) (13.01.2006)

Er is geen gebrek aan opnamen van deze werken, maar de Vlaamse pianist Jozef de Beenhouwer is een bekwaam en subtiel Schumann-specialist. Dat bleek al uit een eerdere cd met o.a. Kreisleriana.. (Gerard Scheltens)
Luister, maart 2006, p. 31

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Schumann (2006)
Robert Schumann (2006)