Costanza Festa. La Spagna, 32 contrapunti

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Huelgas ensemble
Dirigent(en):Paul Van Nevel
Label(s):Harmonia Mundi
Label code:HMC 801799
Releasedatum:2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:000461
Genre(s):oude muziek

Track-info

De reeks van 125 variaties gecomponeerd door Costanzo Festa op een cantus firmus van 37 noten 'La Spagna' is een uniek werk binnen de renaissance. Dit is de eerste opname van het werk in een instrumentale interpretatie.

Perscommentaren

De Financieel-Economische Tijd:
« Het repertoire uit Middeleeuwen en Renaissance dat Paul van Nevel en zijn Huelgas Ensemble wereldwijd brengen, bestaat voor 99 procent uit vocale werken die af en toe aangevuld worden met instrumentale middelen. Twee jaar geleden bracht Van Nevel met een louter instrumentaal Huelgas Ensemble echter marathonuitvoeringen van de 157 contrapuntische uitwerkingen - 125 van de hand van Costanzo Festa en de overige van Giovanni Maria Nanino - gebaseerd op één enkele cantus firmus. Dit werk uit de vroege 16de eeuw kan vergeleken worden met Bachs 'Musikalisches Opfer' of met 'Gradus ad Parnassum' van Fux. De omspelingen rond het thema in brede notenwaarden, 'La Spagna' genaamd, zijn twee- tot elfstemmig, met een dominantie van de vierstemmigheid. Voor de cd-opname werden 32 variaties van Festa weerhouden. Door gebruik te maken van 17 verschillende instrumenten die soms wegens hun homogene klankkleur, dan weer wegens hun contrasterende timbres, samengevoegd worden, zorgt Van Nevel voor een fantasierijke uitvoering. Deze contrapuntische tour de force kon volgens de componist gezongen, of op eender welk instrument worden gespeeld. Hij zette daarbij alle bestaande technieken in, stelde zich telkens nieuwe uitdagingen en leverde ook nog artistieke topkwaliteit af. “
(Marc Ruyters. De Financieel-Economische Tijd, 24-09-03, pagina 13)


5 stemvorkjes
Voilà, longtemps qu'une telle découverture n'était plus survenue dans la musique instrumentale de la Renaissance! Qu'on doive encore une fois ce coup de maître à Huelgas alors que d'autres dorment sur leurs lauriers force l'admiration.
(David Fiala, Diapason, oktober 2003, p. 97)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Festa (05.2004)
Festa
Festa
Constanzo Festa
Constanzo Festa