Bach Johann Sebastian - Flute Sonatas

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Johann Sebastian Bach
Label(s):Accent
Label code:ACC 22150
Distributeur:Codaex
Releasedatum:01.01.2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001134
Genre(s):barok

Track-info

Sonate in e BWV 1034
Sonate in A BWV 1032
Sonate in C BWV 1033
Sonate in E BWV 1035
Sonate in b BWV 1030

Perscommentaren

Eindelijk! Na vele jaren van nadenken over en bewegen rond hét monument van het repertoire voor fluit, verblijdt Barthold Kuijken ons nu met een nieuwe
visie op deze sonates van Bach. Vijftien jaar geleden nam Kuijken al een integrale op, maar daarover was hij niet meer helemaal tevreden. En dan ga je natuurlijk toch vergelijken! Het instrument op de nieuwe opname heeft alvast een stralender sonoriteit dan dat van 1988. En een ander verschil is de afwezigheid van een bas-strijker in de sonates met continuo. Door te kiezen voor een begeleiding van alleen het klavecimbel, kiest het duo Kuijken-Demeyere ook voor een sobere esthetiek, waarbinnen de solist alle kansen krijgt om zich muzikaal te ontplooien. In deze nieuwe versie zijn de tempi ook levendiger, zonder ergens gehaast te klinken. De techniek van Barthold Kuijken was altijd al schitterend, en toch lijkt ze alsmaar beter en rijker te worden. Zijn articulatie is ongelooflijk precies, zelfs in de snelle en virtuoze delen en dan is er natuurlijk nog dat volle timbre, subtiel gekleurd in alle registers. Kuijkens nieuwe partner, Ewald Demeyere, heeft misschien (nog) niet de persoonlijkheid van een Gustav Leonhardt, en komt soms wat rigide over, maar hij is een erg betrouwbare begeleider, die de fluitist alle vrijheid geeft."
(Bart Tijskens in Muziek en Woord, maart 2003)

"Bartold Kuijken impressionne par sa éloquence, dolorée de mille nuances, sa lonqueur de souffle, l'homogénité des registres qu'il puise dans son instrument, sa sonorité aussii lumineuse que fruitée."
(Philippe Venturini in Le monde de la Musique maart 2003)

Een 10 van Luister:
"Het grote verschil met vroegere uitvoeringen is de hele toon van de nieuwe uitgave, die klinkt alsof ze door een jongere musicus is gemaakt.() Demeyere is bij dit alles een meer dan alerte begeleider of concerterende partner."
(Paul Herruer in Luister mei 2003, p. 48)

"The Kuijken/Demeyere disc provides the more serviceable basic flute sonatas selection. (..) The focused flute and snappy harpsichord sound of Kuijken and Demeyere contribute to clear readings which are scrupulousy articulated and often skittishly agile."
(Lindsay Kemp in Gramophon, august 2003, p. 50)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Bach (09.2003)
Bach (08.2003)
J.S.Bach
Zeer aanstekelijk, jong geluid