Sa lieden, wij komen wat wensen

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Dirk Van Esbroeck
Label(s):Eufoda
Label code:1336
Releasedatum:2002
Aanwezig in Muziekcentrumneen

Info

Cd met traditionele Kalender- en kinderlieden uit Vlaanderen.

Track-info

Eén en ander kan u volgens vertrouwd recept horen op de nieuwe cd "Sa lieden, wij komen wat wensen" uit de reeks Traditionele muziek uit Vlaanderen van Eufoda. Met uitvoerders als Dirk van Esbroeck, Jan Smed, ‘t Kliekske, Wannes Van de Velde, Paul Rans, Herman de Winné en Limbrant weet u dat deze muziek hier met veel zorg, sfeer en toewijding wordt gebracht.

Perscommentaren

Vroeger, toen Vlaanderen nog arm was, en het leven nog meer verliep op het ritme van de jaargetijden, vierden de mensen andere (en vooral meer) kalenderfeesten dan degene die wij nu kennen, en ook het liedjesrepertoire was veel rijker dan wat we vandaag van onze verklede driekoningenzangertjes te horen krijgen. Zo tekenden in de negentiende en de vroege twintigste eeuw verzamelaars als Edmond de Coussemaker, pastoor Jan Bols en Theophiel Peeters talloze kerstliederen op van een verbluffende schoonheid. Ook het ‘meizingen’, op de vooravond van 1 mei, leverde bijzonder interessante liederen op. En er waren de patroonsfeesten die, veel meer dan nu, tot grote uitbundigheid leidden, en dus ook tot navenante gezangen. Ook sommige
instrumenten waren verbonden met de kalender: de rommelpot begeleidde de bedelliederen rond de jaarwisseling en in het voorjaar maakten jongens een fluitje van de schors van een potlooddunne tak.
(Muziek en Woord, december 2002)