Monteverdi: Madrigali guerrieri ed amorosi Libro VIII

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Claudio Monteverdi
Uitvoerder(s):Concerto Vocale
Dirigent(en):René Jacobs
Label(s):Harmonia Mundi
Label code:HMC 901736.37
Releasedatum:2002
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:000016
Genre(s):barok

Track-info

Madrigali guerrieri ed amorosi, Libro VIIIConcerto vocale o.l.v. René Jacobs

Perscommentaren

Dat René Jacobs Monteverdi kan dirigeren (en hoe!), dat wisten we al van zijn opnamen van de geestelijke vocale muziek en de opera’s. Maar met dit Achtste Madrigalenboek levert hij misschien toch wel zijn mooiste bijdrage aan het genre. Prachtig hoe Jacobs er hier in slaagt om pure vocale schoonheid te koppelen aan een ‘juiste’ expressie. Zijn zangers schitteren door hun virtuositeit: Victor Torres is een verbazingwekkende Testo en Antonio Abete heeft geen goedkope truukjes nodig om een imposante Plutone neer te zetten; en de vier tenoren doen zalige dingen in de ‘kleine’madrigalen.
Sommige madrigalen (Gira il nemico of Perché t’en fuggi) lijken wel kleine komedies, hierin komt Jacobs tegemoet aan de wens van Monteverdi om ook in het hart van het madrigaal wat theater te stoppen. En dan is er nog, zoals altijd bij Jacobs, een uitzonderlijk rijke continuogroep en een sonoor en weelderig klinkende instrumentalistengroep van Concerto Vocale. Voeg daarbij nog de bijzonder fraaie verpakking en u kan uw zoektocht naar een ideaal eindejaarsgeschenk staken.
(Muziek en Woord, december 2002)

« Deze opname door het Concerto Vocale onder leiding van René Jacobs moet met superlatieven besproken worden. Deze realisatie is werkelijk schitterend op elk vlak. De uitvoering is subliem. De uitdrukking van de tekstschildering, de keuze van de tempi, het orkest dat vinnig begeleidend optreedt of alert concerteert met de zang, alles is op elkaar afgestemd en perfect in balans…Het is niet overdreven om deze opname als groots te bestempelen. René Jacobs heeft met zijn Concerto Vocale een mijlpaal uit de muziekgeschiedenis op schitterende wijze geïnterpreteerd. Een opname om te koesteren.”
(Bert Van Herck, www.muziekkrant.com, 01.2003)

Cette version sonne comme un opéra: chaque voix est conduite avec une précision redoutable, qui ne vise non le beau chant mais la vérité dramatique. Certains ne retrouveront pas ici leur Monteverdi raffiné préféré, mais la vision ne manque pas de pertinence, surtout servie par des chanteurs tels que Maria Cristina Kiehr, Bernarda Fink ou Jeremy Ovenden.
(Nicolas Blanmont, La Libre Belgique, 15.01.2003, p 27)

By any objective criteria (not to mention subjective ones!), Jacobs has pulled it off. So if you're looking for a single recording, this is a natural first choice; and if you have several already, you're hardly likely to pass it up. This is probably going to figure as one of the highlights of my year's review.
(Fabrice Fitch, Gramophon, mei 2003)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Monteverdi (05.2003)
Monteverdi (05.2002)
Tot in iedere vezel perfect
Claudio Monteverdi
Monteverdi par René Jacobs
Monteverdi