Research & Development

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Gorki
Label(s):PIAS Belgium, Lipstick Notes
Releasedatum:18.04.2011
Aanwezig in Muziekcentrumneen
Genre(s):nederlandstalige pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Kamikaze
2.Ik reis door de nacht
3.Jonge ondernemers
4.Ik ben erbij
5.Sirenen
6.Iedereen plukt de dag
7.Grote stoute orka
8.Eddie gelukzak
9.Concorde
10.Satan
11.Zij moesten eens weten
12.88 Procent

Perscommentaren

"De weemoed giert door de songs en de wanhoop grijpt genadeloos naar de keel. 'Waarom moet ik stikken / In een buis onder de grond / Moet dat van mijzelf / Ergens in mijn hoofd?' vraagt de zanger zich af in de onheilspellende, met glamgitaren getooide rocker 'Ik reis door de nacht'." (...) "Tekstueel is 'Research & Development' de meeste intense Gorki sinds 'Monstertje' (uit 1996); muzikaal is het een rehabilitatie na het bij vlagen banale en onbehouwen 'Voor rijpere jeugd' (uit 2008). Het kwartet rockt er duchtig op los, met versgeoliede gitaren ('Ze moesten eens weten' ) en psychedelische synths ('Eddie gelukzak' !) als belangrijkste wapens. Stilletjes hopen we dat ze in de toekomst opnieuw voor een rijker coloriet kiezen, maar tot dan zijn we méér dan vergenoegd met 'Research & Development'." (***)
Christophe Verbiest, Humo (19.04.2011)

''Research & Development' is met een hongerige drive gemaakt. De extra gitarist (Thomas Vanelsander) en de nieuwe enthousiaste drummer (Bert Huysentruyt) zorgen voor frisse energie. De toon (een mix van verwondering, nostalgie en grappig cynisme) blijft herkenbaar maar klinkt - en dat is het sterke punt van studio-album 10 - minder routineus dan bijvoorbeeld 'Homo Erectus' (2006). 'Kamikaze' is een perfecte opener/single, de nachtelijke autoritsong 'Ik Reis Door De Nacht' heeft cojones en 'Eddie Gelukzak' (knappe titel, dito song) ontroert net zoals het debuut van Spinvis.
Fijn ook dat niet alles hoeft te stampen als het aan De Mens verwante 'Ze Moesten Eens Weten': 'Grote Stoute Orka' is verrassend heldere indie folk. Gorki heeft een goede Gorki-plaat gemaakt. Een album dat, voor de eerste keer in de geschiedenis van de band, ook verkrijgbaar is op vinyl."
Bram Vermeersch, RifRaf #224, p.24 (april 2011)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Gorki - Research & Development (19.04.2011)
'Ik voed mijn zoon niet op, ik geef hem eten. Is dat niet genoeg?' (16.04.2011)
"Als het belachelijk wordt, moet iemand het zeggen" (26.03.2011)