The dangerous return

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Gabriel Rios
Label(s):PIAS Belgium
Label code:945.A180.022 - PIASR 180 CDX
Releasedatum:29.11.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Pop / Rock
Taal:Engels

Track-info

1.You will go far
2.Dauphine
3.The things we know
4.Straight song
5.Old shoes
6.Natural disaster
7.Tidal wave
8.The dangerous return
9.Gulliver
10.Orion
11.Diamond

Perscommentaren

"Wat een reuzenstap voor Gabriel Rios! Haast alles wat hij opbouwde, gooit hij weg, behalve die speciale naakte sound van zijn debuutsingle 'Broad daylight'. Die dient hier als blauwdruk voor een nieuw avontuur. The dangerous return laat de popinvloeden buiten wachten en haalt jazz, cabaret en klassieke muziek binnen. Dat leidt tot eclectische, heel vindingrijke muziek waar nauwelijks een etiket op te plakken valt. Rios imiteert niet meer, maar creëert. En blijft daarbij toch duidelijk zichzelf. Elke song is een wereldje. De percussie van Kobe Proesmans kan ratelen en strelen, de piano van Jef Neve kan watervallen laten opwellen of heel delicate noten toevoegen. Het is nooit te voorspellen waar een song naartoe gaat. In die haast ambachtelijke aanpak zitten allerlei effecten verscholen, zodat je onwillekeurig denkt aan de spirit van de late sixties, toen The Beatles en de Beach Boys de popmuziek rijker maakten dan ze ooit geweest was." (*****)
Peter Vantyghem, De Standaard, p.c15 (20.11.2010)

"De Gentse Puerto Ricaan heeft zijn vertrouwde mélange van salsa, pop en elektro bij het grof huisvuil gezet en zichzelf op spectaculaire wijze heruitgevonden. Samen met pianist Jef Neve en drummer/percussionist Kobe Proesmans breidt hij zijn muzikale territorium op The Dangerous Return fors uit: single Dauphine is swingende soul, Diamond een sepiakleurige jazzcrooner, Orion een variéténummer à la The Andrew Sisters, The Things That We Know een minirockopera, titelsong The Dangerous Return zowaar een streepje modern klassiek en You Will Go Far barokke pop - inclusief een akoestische variant op de riff van AC/DC's Thunderstruck . Klinkt bombastisch? Is het ook, maar Rios pareert al uw tegenwerpingen met zijn jongensachtige speelsheid en flair." (***)
Vincent Byloo, Focus Knack, p.36 (24.11.2010)

"de kern van de nieuwe liedjes blijft pure pop, maar ze zijn ditmaal wel bijzonder avontuurlijk verpakt. In plaats van latin-invloeden horen we barokke pop, en hapklaar festivalvoer moet plaatsmaken voor lichtvoetige 'jazzkes', lichtjes geschifte Willy Wonka-pop en zwijmelcroons. Eindelijk klinkt een Rios-plaat ook als het werkstuk van de rusteloze ziel die van 'leaving it behind / who knows what you'll find' een motto maakt" (...) "Rios laat een wirwar van stijlen en genres de revue passeren en weet er tóch een coherente plaat uit te puren. Zelfs wanneer hij alle remmen losgooit met een ambitieuze kruising van Ravel's 'Bolero' en een Disney-soundtrack, of met een uitgerekte progpopsuite (de titelsong), weten Rios y sus hermanoste overtuigen." (***)
(hs), Humo, p.244 (21.12.2010)

"Zo verweven invloeden van klassiek en jazz zich met de pop van Rios, al verzacht de man nog de overgang met 'Dauphine'. Een fijne popballade die vooral galmt bij schemerlicht, maar ook bij daglicht al enige fragiliteit verraadt." (...) "Verder zien we in 'Straight Song' een jazzy poppareltje, waarbij Stef Kamil Carlens zich nu waarschijnlijk al afvraagt waarom hij dit niet geschreven heeft." (...) "een eerlijke, intimistische plaat met oog voor emotionaliteit en speelsheid met een vrolijke noot, zonder een moment van monotone matigheid. Rios zal vanaf nu enkel nog meer in de armen worden gesloten."
(kc), RifRaf #221, p.18 (12.2010)

"Rios komt op zijn bijzonder verrassende, zeer hoogstaande derde uit op een tijdloos album met eeuwigheidswaarde. Dat ouderwets degelijke vakmanschap geeft de nu 32-jarige man ook de kans beter te zingen dan ooit. We wisten niet dat hij dit in zich had, maar veel dichter bij zichzelf kan hij op dit moment niet komen. Deze nooit eerder vertoonde mix van pop, musical, Broadway en Europees klassiek gaat voorbij aan tijdsgeesten of hypes. Voor een deels ander publiek wellicht, maar goudeerlijk, ongewoon mooi en ongehoord sterk!"
Willem Jongeneelen, OOR 12, p. 88, december 2010

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Gabriel Rios - The Dangerous Return (21.12.2010)
Gabriel Rios - The Dangerous Return (12.2010)
Gabriel Rios - The Dangerous Return (24.11.2010)