Ten danz

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Stijn
Label(s):Mijn Label, Playout!
Label code:ML007
Distributeur:PIAS Belgium
Releasedatum:06.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):elektro & dancerock, Pop / Rock
Taal:Nederlands, Engels

Track-info

1.Hakkel
2.Password
3.Booty
4.Ertussen
5.Weten
6.Funkafy
7.Bid
8.Pop64
9.Jan met de pet
10.Tough
11.Ten danz
12.Wugdai
13.Levertraan
14.U1it
15.Lekker meer

Perscommentaren

"Stijn is terug en hoe! De Brusselse elektrokoning serveert met Ten danz een resem onweerstaanbare elektropopliedjes die seks, lust en plezier promoten." (...) "Het funky aroma van Ten danz zal de fans van Stijns vroege werk bekoren. Hij laat de organische poparrangementen van zijn vorige album The world is happy now varen en beklemtoont opnieuw het ritme en de rauwe klanken. Naast gestoei met kletterende drumcomputers en kordate analoge synthesizers, duiken ook nieuwe invalshoeken op, zoals het house-experiment 'Back in Detroit' en een duet met P. Fabergé van De Jeugd Van Tegenwoordig." (***)
Sasha Van Der Speeten, De Standaard, p.c22 (12.06.2010)

"De titel Ten danz is een uitnodiging, tot een plaat die zowel eigentijds klinkt als bulkt van eighties- en nineties-echo's, van de techno-ode Back in Detroit tot de cold wave-electro van Ertussen." (...) "Met Ten danz stelt Stijn onbewust zijn imago bij en verruimt hij zijn horizon. Daartoe behoren ook uitstapjes richting klassiek ("Schubert, met mijn buurman op piano"), muzikaal kindertheater ("Met actrice Maya Albert") en filmmuziek. Voor de komende concerten plooit Stijn zich terug tot de eenmansgroep die hij tien jaar geleden is begonnen."
Gunter Van Assche, Gazet Van Antwerpen, p.67 (11.06.2010)

(...) "een swingende dansplaat waarop het teelvocht vrolijk in het rond spuit. Of hij nu in Password vraagt om zijn Flickr in uw Photobucket te mogen rammen of u in Booty verzoekt om met uw derrière te schudden: speels en krols zijn eens te meer de ordewoorden. Er wordt op Ten Danz weer heel wat geflirt, gestript en gelikt." (***)
Vincent Byloo, Focus Knack, p.37 (09.06.2010)

"Hoeveel ontzettend veel leuke muziek er ook uit Vlaanderen komt, in funk zijn ze er niet goed. De uitzondering heet Stijn." (...) "Op het podium is ook Stijn wel in de weer met traditionele instrumenten, maar zijn platen worden gedomineerd door stevig doordreunende drumcomputers en van die lekker ouderwets krakende en piepende analoge synthesizers. Electro kan koel en kil klinken, die van Stijn nodigt vooral uit tot dansen." (...) "Vaak heel grappig zijn op Ten danz de teksten, die deels in het Nederlands - zo u wilt: Vlaams - zijn. In Weten is P. Fabergé van onze eigen De Jeugd van Tegenwoordig te gast. Gezamenlijk leggen de twee uit hoe je vrouwen versiert. 'Doe dat geld weg kindje / Ik ben het, Ome Stijn, ik trakteer u op een pintje.' Even fout als leuk." (***)
Peter Van Brummelen, Het Parool (16.06.2010)

(...) "'Password': een single waarop Prince, Timbaland en The Neptunes schijnbaar een worstelwedstrijd aanbonden met elkaar. Die bloedgeile song bleek een knappe voorbode voor Ten Danz, dat klinkt alsof Stijn zijn debuut Euphoric heeft voorzien van meer haar op de tanden. Dit is een terugkeer naar de vorm, maar evengoed
een upgrade. Zo doen 'Booty' en 'Funkafy' een likkebaardende sater vermoeden, en met de leuke meezinger 'BID' scoort Stijn net zo goed." (***)
Gunther Van Assche, De Morgen, p.54 (19.06.2010)

"Hoe u de titel van deze plaat wil uitspreken (tendance, ten dènz…), laten we aan uw rijke verbeelding over. Maar ontegensprekelijk klinkt Stijn rauwer dan ooit. Door de songs zorgvuldig te sculpturen naar zijn eclectische gedachtegang en in schijfvorm te gieten voor Jan met de pet. Een album waar de man ook zijn donkere kantjes durft te tonen. Het groezelig opzwellende ‘Hakkel’ schakelt deze langspeler langzaam in gang, waar het ravy ‘Pop64’ desolaat gonst met een industrial-randje. Tussendoor heeft de vooruitgeschoven single ’Password’ je laten inloggen
met een flow waar menig hiphopper bling bling voor zou neertellen, maar dan vermomd onder dwarse synths en electrobleeps. ’Booty’ zorgt er spontaan voor dat onze linkerbil tegen de rechter begint te kletsen, waarna het duet met P. Fabergé van De Jeugd Van Tegenwoordig op ’Weten’ aanleiding geeft voor een fijn potje elektronische boogie. Met de bonafide electrofunk van ’Funkafy’ en het vrolijke wijsje ‘Jan Met De Pet’ raken wij stilaan uitgehost. ’Ten DanZ’ is een uitnodiging voor de dansvloer. Af te halen bij de platenboer."
(kc), RifRaf #216, juni 2010, p.17

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Stijn - Ten Danz (07.2010)
'Belgie is een heel funky land' (12.06.2010)
"Soms zou ik met minder tevreden willen zijn" (11.06.2010)
Stijn - Ten Danz (09.06.2010)
Stijn - Ten Danz (08.06.2010)