Weg

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Jan Swerts
Label(s):eigen beheer
Releasedatum:04.2010
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):singersongwriter, 21ste eeuw / hedendaags
Taal:Instrumentaal, Engels

Info

Minimalistische, ongrijpbare fluistermuziek van Jan Swerts die 8 intieme composities en teksten opbouwt rond adressen en huizen die een indruk hebben nagelaten op het leven van de componist.

Track-info

1.Driekruisenstraat 107
2.Singelstraat 11
3.Driekruisenstraat 111
4.Bayostraat 42/44
5.Aalsterweg 10
6.Alkenstraat 9
7.Lokenstraat 1
8.Het holle weg

Perscommentaren

(...) "zeventig minuten balsemende weemoed, met in de hoofdrol een minimalistische piano en een licht hese stem." (...) "'Weg' is allesbehalve hapklare popmuziek. Swerts wisselt een paar korte nummers af met composities die - zonder te vervelen! - tien, elf en zelfs eenentwintig minuten duren." (...) "Niets had ons kunnen voorbereiden op 'Weg': het is lang geleden dat we vanaf de eerste beluistering zo zijn opgezogen door een cd, en vele luisterbeurten later jaagt de plaat nog altijd een warme gloed door ons lichaam." (****)
Christophe Verbiest, Humo 3651, p. 159 (24.08.2010)

"acht nummers die samen ver boven het uur afklokken is van een nauwelijks in woorden te vatten schoonheid. Zelf noemt Swerts het muziek die eerder gedachten dan gesprekken vergezelt, en inderdaad: passages als 'Driekruisenstraat 111' en 'Aalsterweg 10' doen geen enkele moeite om je aandacht op te eisen. Ze trekken voorbij als een soundtrack die de sfeer in de kamer bepaalt zonder zich op te dringen. Elke compositie verwijst naar een adres, alsof de muziek een verhaal vertelt dat aan plaats en tijd gebonden is." (...) "Een verrassend debuut, en warm aanbevolen. Niet in de laatste plaats voor liefhebbers van Sigur Rós." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, p.48 (09.10.2010)

"Klassieke noir? Minimale folkpop? Jazzy soundscapes? Het is met stempels jongleren om de muziek van Jan Swerts te plaatsen." (...) "Soms verwacht je dat Chet Baker zijn gebarsten lippen in beweging zal brengen, of dat je in een soundtrack van Craig Armstrong bent beland. Ingetogen, breekbaar en soms nét niet over het randje van kil. Vrolijk word je er niet van, maar in de straten van Swerts mogen we graag een nachtje verdwalen." (***)
Jonas Boel, Focus Knack, p.37 (10.11.2010)

"Zoals het mooie zwart-witte artwork van Rob Bossens doet vermoeden, hult ook de muziek zich in zwaarmoedige tinten. Badend in een sfeer van Arvo Pärt, Max Richter en Philip Glass leevert dat een even oprecht als beklijvend resultaat op, met Swerts fluweelzachte stem als balsem voor de rondspokende nostalgie. Minimale muziek om je maximaal in te verliezen."
(ndc), RifRaf #217, p.17 (07.2010)

"De 33-jarige Limburger Jan Swerts maakt met Weg misschien wel het meest verrassende debuut van het jaar." (...) "het is vooral de muziek die ons helemaal bij het nekvel grijpt: zo mooi dat het pijn doet. Swerts speelt minimalistische - vaak uitgesponnen - pianopartijen, aangevuld met schaarse arrangementen van strijkers, blazers en zijn breekbare stem. Uitgepuurde muziek, helemaal volgens het minder-is-meer-principe. Maar met veel meer: in die leegte schuilt een enorme lyriek en melancholie die een beetje gevoelig mens niet onbewogen kan laten. Muziek die bovendien een hoog filmisch karakter bevat waardoor uw eigen gedachten misschien ook wel gaan terugdwalen naar de weg die u tot nog toe zelf bewandeld heeft." (****)
Christof Rutten, Het Belang Van Limburg, p.42 (11.09.2010)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jan Swerts - Weg (10.11.2010)
Jan Swerts - Weg (24.08.2010)