Culture griot

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Aka Moon, Baba Sissoko, Black Machine
Label(s):Cyprès
Label code:CYP0605
Releasedatum:20.11.2009
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Jazz

Info

Belgisch-Malinese samenwerking met een gastbijdrage van Philip Cathérine.

Track-info

1.Aka Djelia (Histoire de griot)
2.Aka Teri Ya (Amitié)
3.Aka Giulia (Dédié à la fille de Baba, Giulia)
4.Aka Séli (La fête)
5.Aka Mali Foli (Unis les Maliens)
6.Aka So (La maison)
7.Aka Folo Folo (Auparavant)
8.Aka Tele (Notre époque)
9.Aka Tama (Voyager)

Perscommentaren

"Culture Griot kan je gerust bestempelen als een voorlopig hoogtepunt (...). Ongelooflijk hoe de drie samen met Baba Sissoko en zijn zevenkoppige Black Machine er in slagen alles haast naadloos in elkaar te laten overvloeien."
Georges Tonla Briquet, Jazzmozaïek 4, jg. 9, p. 35.

"De eerste concerten, onder meer in KVS en Vooruit, stonden bol van de intriges. Een ontmoeting op het scherp van de snee, een versmelting van eigentijdse Europese jazz met authentieke Afrikaanse tradities. De spanning was te snijden, ook omdat het duidelijk was dat de muziek nog niet helemaal uitgekristalliseerd was. Het was nog wat zoeken en soms ontspoorde de boel zelfs nog helemaal. Die spanning is op de cd Culture Griot helaas niet meer voelbaar. Het repertoire wordt keurig en foutloos neergezet, met veel oog voor detail en een goede dosering, maar met nog te weinig stekels op de hoed. Het is een schoolvoorbeeld van hoe een intrigerend proces kan uitmonden in een tamelijk doordeweeks en daardoor makkelijk te verhandelen product. Het resultaat is lang niet slecht, maar wie de initiële concerten meemaakte, zal zeker een beetje ontgoocheld zijn." (***)
(Didier Wijnants, De Morgen, 18.01.2010, p. 29)

"Het openingsstuk 'Aka djelia' is een mengeling van een penetrante saxofoontoon en ritmepatronen en opzwepende stemmen. 'Aka teri Ya' bevat mooie melodielijnen en bezwerende saxofoonsolo's. 'Aka Giulia' is een meer mijmerend stuk, met een gastrol voor de gitaar van Philip Catherine. Alle nummers vertellen een verhaal. Het is niet altijd een pletwals van percussiegolven, soms gaat het er iets rustiger en subtieler aan toe, maar de repetitieve ritmes kunnen wel vermoeiend zijn."
(Karel van Keymeulen, De Standaard, 23.01.2010, p. 55)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Aka Moon, Baba Sissoko & Black Machine - Culture Griot (04.2010)
Aka Moon, Baba Sissoko & Black Machine (03.2010)
Aka Moon, Baba Sissoko & Black Machine (01.2010)
Aka Moon - Baba Sissoko & Black Machine (12.2009)