Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Mógil
Label(s):Radical Duke Entertainment
Label code:RD-011
Releasedatum:01.09.2008
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):electronica
Taal:Ijslands, Instrumentaal

Track-info

1.Fuglinn i fjörunni
2.Fjaórapyt
3.Litla Prump
4.Sagan öll
5.Sofa
6.Sálar Minnar
7.Traangas
8.Heimbleikur
9.Agnarögn
10.Hopp
11.Sofi, sofi Barnió
12.Rjómminn

Perscommentaren

"Het half-Belgische, half-Ijslandse kwartet brengt neoklassieke muziek in een fris jasje. Met een sobere bezetting van viool, klarinet, gitaar en zweverige stemmen, slaagt het viertal erin op elk moment de aandacht vast te houden. (...) De vier muzikanten nemen telkens de tijd om hun sobere nummers rustig te ontwikkelen en hun ideeën emotievol te vertolken. Heel knappe debuutplaat van een groep waarvan we in de toekomst graag nog willen horen."
Gonzo Circus 89, november 2008, p. 74

"Een van de fraaiste resultaten op dit altijd spannende label is het album Ró van de half-Belgische, half-IJslandse formatie Mógil. De twaalf composities voor viool, klarinet, saxofoon en gitaar kenmerken zich door de unieke combinatie van heldere klassieke strijk- en blazerspatronen en jazzy gitaarspel met de hartverscheurende zangpartijen van de IJslandse sopraan Heida Arnodóttir. (...) De opnames zijn gemaakt in Ijsland, maar door producer Frank Duchêne (Hooverphonic, DAAU en toen nog Mintzkov Luna) in Antwerpen gemixt, de prachtige lay-out van de hoes (verzorgd door Gregory Frateur van Dez Mona) maken dit mooie, slechts voor de experimentele liefhebber toegankelijke product af."
Willem Jongeneelen, OOR 66, p. 82, december 2008

"De beste Belgische release van het moment is voor de helft een Ijslandse onderneming: 'Ró', het in een kerk op Ijsland opgenomen debuut van het kwartet Mógil. De muziek zweemt naar klassiek, vooral dankzij sopraan Heiđa Árnadóttir, maar de instrumentalisatie (gitaar, viool en klarinet) en de somtijds deraillerende arrangementen ('Heimbleikur) voorkomen een enge catalogisering. Zelfs de instrumentals, het tussen luchtig en weemoedig twijfelende 'Traangas' voorop, overtuigen. Fans van het vroege werk van DAAU zullen zich geen buil vallen aan 'Ró', t zal wel geen toeval zijn dat de cd op het label van de Anarchisten verschenen is."
Christophe Verbiest, Humo (21.10.2008)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Duister, mysterieus en grillig, zoals IJsland' (03.02.2009)
Ijslandse 'Lieder'-vernieuwers voorbij de folklore (01.2009)
Mógil - Ró (12.2008)
Mógil - Ró (***) (12.11.2008)
Mógil - Ró (01.11.2008)
Snelgisch (21.10.2008)
Mógil - Ró (10.2008)