Absynthe Minded

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Absynthe Minded
Label(s):Absynthe Minded Records
Label code:001
Releasedatum:18.08.2009
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Pop / Rock
Taal:Engels

Info

Vierde album van Absynthe Minded, opgenomen in Parijs met producer Jean Lamoot.

Track-info

1.If you don't go, I don't go
2.Heaven knows
3.Dead on my feet
4.Mercury
5.Paramount
6.Multiple choice
7.Moodswing baby
8.Envoi
9.Fortress Europe
10.Papillon
11.Weekend in Bombay
12.Oh! The longing

Perscommentaren

"Zonder overdrijven verrast de groep je liefst twaalf keer met aanstekelijke popsongs, waarin geheuld wordt met Django Reinhardt, JJ Cale en Tom Waits, maar ook met Hugo Claus en Bob Dylan. En waar een mindere muzikant zijn heil zou zoeken in parodie of diefstal, rollebolt Absynthe Minded onbezorgd met die invloeden." (...) "Net zo kleurrijk als de Rubiks kubus die Ostyn vasthoudt op de hoes, zo koleriek en zenuwslopend is de stormachtige jazz van 'Multiple Choice', of het explosieve 'Mercury' en 'Weekend in Bombay'. Bij de finale voelden wij dan ook niet toevallig dezelfde euforie die volgt wanneer alle Rubikvlakken in elkaar passen. Dit plaatje klòpt gewoon. (****)
Gunther Van Assche, De Morgen, p.20 (17.08.2009)

"Jazzy riedels à la Django Reinhardt, waitsiaanse orgeltjes en een paar versregels van Hugo Claus: Absynthe Minded heeft er een wonderlijke plaat mee samengesteld." (...) "Probeer hier te lande één groep te vinden die er zulke inventieve en originele invloeden op na houdt en u zal - zoals Helmut Lotti na zijn laatste zeilvakantie - van een kale reis terugkomen. Of kent ú veel zangers die, zoals Bert Ostyn, een aanstekelijke ballad als Envoi verzinnen door een gedicht van wijlen Hugo Claus te vertalen? Ha! Op hun vierde worp zwalpen de Gentenaren gemoedelijk tussen jolige gypsy jazz, luie folkpop en groovy jazzrock. Veel jazzy muziekjes dus, maar Absynthe Minded weet: jazz en spoed zijn zelden goed. En dus nemen hun songs, zoals het door hese trompetten voortgestuwde Paramount en de ijle pianoballad Oh! The Longing, alle tijd om de vleugels open te slaan alvorens de luisteraar genoeglijk zwerkwaarts te tillen." (...) "Hadden wij al gezegd dat de nieuwe Absynthe Minded swingt als een tiet?" (***)
Vincent Byloo, Focus Knack, p.29 (12.08.2009)

"Ouder, wijzer en wereldser. Zo klinkt de Gentse groep inderdaad op zijn vierde plaat, die gewoon Absynthe Minded heet. De band laat de ronkende gitaarrock van de vorige cd achterwege en doet wat hij het beste kan: pop, folk, jazz en Balkaninvloeden door elkaar klutsen. Hier en daar passeert een knipoog naar zijn verleden als instrumentaal sfeerorkest. Alsof de groep eindelijk vrede neemt met zijn wortels."
Sasha Van der Speeten, De Standaard, p.7 (14.08.2010)

"Wat u vooral mag weten over het vierde, zelfgetitelde album van Absynthe Minded? Dat de productie in handen was van de Franse producer Jean Lamoot (zie ook zijn werk voor Noir Désir, Salif Keita en Girls In Hawaii), dat de nieuwe songs van Bert Ostyn niets aan kwaliteit hebben ingeboet en dat de groep geen afbreuk doet aan de huisstijl. ‘Multiple Choice’ (met Tortoisedrumpatroon), het meest weerbarstigste nummer van de plaat, behoort tot het beste wat we ooit van Absynthe Minded gehoord hebben; ‘Heaven Knows’ zou ook voor Giant Sand een uitstekende single zijn en ‘Envoi’ is naast een overduidelijke knipoog naar ‘All Along The Watchtower’ van Dylan ook een steengoede popsong gebaseerd op verzen van Hugo Claus. Ook mooi meegenomen is dat opener ‘If You Don’t Go, I Don’t Go’ teruggrijpt naar de gypsy swing van de beginperiode van de band, toen de groep nog Absynthe Minded Quartet heette. Een meer hectische zigeunerinvloed duikt dan weer op in het opzwepende ‘Fortress Europe’. Geslaagde Absynthe Minded-plaat."
Bram Vermeersch, RifRaf #208, september 2009, p.24

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
All That Jazz - Absynthe Minded (12.08.2009)
Absynthe Minded (11.08.2009)