Calling up Soweto

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Sioen
Label(s):Kabron
Label code:KABRON002
Releasedatum:28.02.2009
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Pop / Rock
Taal:Engels, Afrikaans

Info

Sioen nam deze cd op met een gemengd Zuid-Afrikaans/Belgische band. Naast Sioen op zang en piano spelen Pops Mohamed (een 'Toots Thielemans' van Zuid-Afrika, op kora, mbira, kalimba, die onder andere ook toert met Cat Stevens), Khaya Mahlangu (sax, toert de wereld rond met levende legende Hugh Masekela), 4 backing vocals (Abueng Gasta Mkhonza, Duduzile Majola, Vus’muzi Nhlapo en Vuyo Tshuma), allen uit Soweto en Frederik Segers (gitaar), Laurens Smagghe (drums) en Mirko Banovic (bas, ook bij Arno en Arsenal), allen uit Gent.

Track-info

1.Calling up Soweto
2.Automatic
3.Sailing a ship
4.Son of a gun
5.Nowhere to go (but I know what to say)
6.Umuntu ngumuntu ngabantu
7.Robot
8.With your beautiful smile
9.Wash away
10.Mother please
11.We're gonna take it easy
12.Can't close his eyes

Perscommentaren

"Gebleven zijn het vermogen goede songs te schrijven en die lichte, hese stem met dat mooie kraakje. Hernieuwd is de frisheid, die Frederik weer laat klinken als de jonge hond die héél graag muziek maakt. (...) de echte meerwaarde zit toch in de geslaagde muzikale fusie tussen Europa en Afrika, die van Sioen met recht plots de Paul Simon van Gent maakt."
[Willem Jongeneelen, OOR, juli 2009, p. 78]

"Op vraag van Oxfam trad Sioen op de Gentse Feesten 2008 op met een gemengde Belgische/Zuid-Afrikaanse band. Uit deze samenwerking met o.a. Pops Mohamed en Khaya Mahlangu is ‘Calling Up Soweto’ gegroeid. Deze plaat werd ingeblikt in SABC studio’s in Johannesburg, Zuid-Afrika. Dat is dezelfde studio waar Paul Simon zijn legendarische plaat ‘Graceland’ heeft opgenomen. Deze samenwerking is de muziek van Sioen zeker ten goede gekomen. Zonder zijn eigen stijl te verloochenen, zijn het gebruik van instrumenten zoals kora en kalimba een verademing voor de vaak nerveuze sound van Sioen. En dan zijn er nog die Afrikaanse backingvocals. Vier schitterende stemmen die de songs naar eenzame hoogten tillen. Vooral de tragere en rustige songs weten te bekoren.’Sailing A Ship’, ’Umuntu Ngumuntu Ngabatu’ en ‘We’re Gonna Take It Easy’ zijn songs waar het Afrikaanse avontuur het hardst in doorklinken. Een avontuur dat Sioen gerust nog eens mag overdoen."
(ow), RifRaf #203, maart 2009, p.24

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Sioen - Calling Up Soweto (07.2009)
Sioen - Calling Up Soweto (04.03.2009)
Sioen - Soweto Calling (03.2009)
'Trip heeft van mij ander mens gemaakt' (19.02.2009)