Frank Vander Linden

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Frank Vander linden
Label(s):No Circus
Label code:noc030cd / PIAS 320.0030.022
Distributeur:PIAS Belgium
Releasedatum:17.01.2009
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):singersongwriter
Taal:Nederlands

Track-info

1.In de walszaal
2.Achtergrondgeluid
3.Franse boeken
4.Zware schoenen
5.Overdag
6.Stomme machines!
7.Ben je een autodief of breng je mij naar huis?
8.De klokken
9.Nachtwaker
10.Klein verdriet
11.Hoofddoek
12.Een broodje niets
13.Een vriend zien huilen

Perscommentaren

"De klankleur is warm, de sfeer intiem en het kader grotendeels akoestisch. Vaak volstaat een zucht piano of een spaarzaam betokkelde gitaar om je bij de les te houden. Op een instrumentaal nummer als 'Stomme Machines' profileert Vander linden zich op de koop toe als een virtuoos gitarist. Hoogtepunten opsommen heeft weinig zin omdat het er zo veel zijn" (...) "Kortom: dit titelloze solodebuut is de cd waarvan je al vijftien jaar hoopte dat Vander linden ze ooit nog eens zou maken. Het resultaat ligt voor de hand: de beste plaat uit zijn carrière." (****)
Bart Steenhaut, De Morgen, 19.01.2009

"Frank Vander linden is een van de beste tekstschrijvers in Vlaanderen. Hij vindt makkelijk een originele insteek, verwoordt complexe emoties in een heldere taal, en gebruikt treffende metaforen. Onder de koelheid van zijn woorden en imago steekt een warme en kwetsbare mens." (...) "De liedjes kijken in de ziel. Hoe een afgesprongen relatie te verwerken? Herinneringen aan een mooi moment en een klein verdriet. Hoe een dag door te komen? Finaal over het leven zelf, waarin alles vastligt. Mooie, wat weemoedige luisterplaat."
Peter Vantyghem, De Standaard, 17.01.2009, p.44

"Dertien akoestische ballades lang kijkt de zanger van De Mens bij zichzelf naar binnen en beschrijft hij wat hij daar aantreft: twijfels over de duurzaamheid van de liefde ('De klokken'), een voorliefde voor de taal van Molière ('Franse boeken') en veel frustraties over de snel vliedende tijd ('Zware schoenen'). Nóg mooier vinden we In de walszaal , nostalgie verpakt in een driekwartsmaat, en de instrumental Stomme machines!!! , waarin Vander linden zich al fingerpickend tussen Britse folkies als Bert Jansch en Nick Drake neervlijt. Dat Vander linden nog vele jaren in de overgang mag blijven."
Vincent Byloo, Focus Knack, 21.01.2009, p.37

"Niet dat De Mens overleden is maar Frank Vander linden, 6 op de schaal van richter qua rollende r, had behoefte aan een solomoment. Of moet ik zeggen een unplugged cd? De akoestische gitaar mag de hoofdrol spelen met bijrolletjes voor piano, bas en drums. De songs zijn dus gesneden koek voor de komende theatertournee van Vander linden. Twee zaken worden duidelijk met deze cd. Vander linden is dé songschrijver van De Mens. Het valt zelfs niet op als er een vertaling van Brel tussen zijn songs staat. ‘Nachtwaker’ is tekstueel een absolute favoriet. Tweede vaststelling is dat Vander Linden een aardig potje gitaar kan spelen. De akoestische gitaar laat hem toe veel subtieler met het instrument om te gaan, met het instrumentale ‘Stomme Machines!!!’ als hoogtepunt. Hij lijkt hier wel de vingers van Richard Thompson te hebben. Meer referenties naar grootheden hoor ik in ‘Achtergrondgeluid’ waarin de riff van ‘Pinball Wizard’ van The Who nog eens dunnetjes wordt overgedaan en in ‘Overdag’ dat van ‘Blood On The Tracks’ van Bob Dylan kon geplukt zijn. Maar het is vooral een Vander linden-cd die als Jans achter de drums had gezeten en Decoster de bas had bespeeld, een De Mens-cd zou geweest zijn."
(ow), RifRaf #202, februari 2009, p.26

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Frank Vander linden - Frank Vander linden (02.2009)
Frank Vander linden - Frank Vander linden (02.2009)
De mens achter Frank Vander Linden (24.01.2009)
Frank Vander Linden - Frank Vander Linden (21.01.2009)
Frank Vander Linden - Frank Vander Linden (20.01.2009)