Out of the night

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):The Chris Joris Experience
Label(s):De Werf
Label code:W.E.R.F. 038
Releasedatum:28.05.2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Jazz, Wereldmuziek

Info

Vijf jaar na zijn vorige cd brengt Chris Joris een nieuwe cd uit met de symbolische title "Out of the Night", opgedragen aan zijn overleden vrouw Annette Wüst. De creatie ervan maakt zeker deel uit van het rouwproces, maar ook van de comeback van percussionist/componist Chris Joris. Samen met koraspeler Kouyaté en 10 strijkers van The Mons Orchestra werd een gevoelige plaat gemaakt. Waar vroeger voral repetitieve Afro-jazzgrooves met transparante melodieën over een sombere cadans de overhand kregen, is er nu ook plaats voor meer harmonische composities waaronder ballades en pavanes met een haast rapsodisch karakter, die niet uit de jazz lijken te komen, maar zich wel mooi inpassen in de groupssound. De ode aan Afrika is nooit ver weg.

Track-info

1.A four letter word
2.Out of the night
3.Earth
4.The long way home
5.Ballad for a tortured Africa
6.Mal
7.June 25
8.I heard a Milonga
9.Kobiye
10.Friday the 12th
11.Kwaheri

Perscommentaren

Knack :
"Out of the Night staat voor melancholie zonder pathos. We hadden het liever niet moeten schrijven, maar deze cd is meesterlijk. ****"
(Bart Cornand, Knack, 20-08-2003, p. 82)

Tijd :
"De nieuwste plaat van een muzikant is volgens een oud cliché altijd de beste. In het geval van Chris Joris is het echt waar. 'Out Of The Night' is een aangrijpende muzikale meditatie na het tragische overlijden van de levensgezellin van de percussionist (Werf)."
(Marc Ruyters, Tijd, 16-07-2003, p. 22)

Tijd (2)
"Van de eerste tot de laatste noot spreekt deze cd een ontroerend respect uit voor Annette Wüst, maar de elf composities luiden in zekere zin ook de comeback van deze getalenteerde muzikant in. .... Qua arrangementen is dit een meesterlijke cd geworden en de manier waarop je N'Faly Kouyaté hoort opgaan in zijn spel en in de interactie met de andere muzikanten is verbluffend. De percussie neemt een centrale rol in, maar eist op geen enkel moment alle aandacht op. Ze zorgt ervoor dat Afrika nooit ver weg is maar tegelijk vertoef je als luisteraar in een westers klankbeeld waarin subtiel en met smaak met geluid wordt omgesprongen. "
(Dirk Fryns, Tijd, 02-07-2003, p.15)

De Morgen :
"De nieuwe opname van The Chris Joris Experience baadt in een melancholische maar toch niet tranerige sfeer. Dat laatste had nochtans gekund, want de plaat is opgedragen aan wijlen Joris' vrouw, die in 2001 overleed. Zij heeft bij deze een bijzonder serene en stijlvolle eerbetuiging gekregen. ... mooi uitgebalanceerde plaat."
(Didier Wijnands, De Morgen, 20-06-2003, p. 21)

De Standaard :
"Percussionist, pianist en componist Chris Joris levert met Out of the night wellicht zijn beste cd tot dusver af. ... Vroeger schoot de muziek van Joris, wereldmuzikant avant la lettre, te onbesuisd nu eens de Afrikaanse en dan weer de Braziliaanse kant op. Dit keer maken de elf songs samen een homogene indruk, de muziek gaat niet gebukt onder te veel exotica. Zacht wiegende Afrikaanse ritmen en zelfs een Milonga weerklinken. Maar Joris verwerkt die invloeden subtieler, suggereert meer en laat zijn muziek ademen. Die ingehouden aanpak loont."
(Karel Van Keymeulen, De Standaard, 14-06-2003, p. 6)

Jazzmozaïek :
"Een plaat van liefde. ****(*)"
(Sim Simons, Jazzmozaïek #2, 2003)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
All that jazz! (02.12.2003)