Ya'Waaw

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Oblomow
Label(s):HA' Records
Label code:HA 6001 2
Releasedatum:04.2003
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Wereldmuziek, kleinkunst
Taal:Nederlands

Info

De muziek komt uit sefardische bodems, arabo-andaloesische wortels, klassieke Arabische en Europese stammen en vertakken naar hedendaagse singersongwriters, Kurt Weill en eigen werk.

Oblomow zingt over de wereld zoals die nu is met de invloeden die om ons heen zijn, zoals een straat Vietnamese, Italiaanse, Turkse, Libanese en Mexicaanse restaurantjes kan hebben is Oblomow misschien de soundtrack van de karren op kasseien die die restaurantjes verbinden.

Daarvoor zorgen de oude en nieuwe flandriens. Oblomow is opgetrokken uit West en Oost-Vlamingen, Brabanders, Brusselaars, Antwerpenaars, Marokkaanse en Brussels-Marokkaanse Flandriens.

Wat staat er op de tweede cd ? “Ze lacht naar mij” is een nieuwe tekst op een Soedanese hit, “Red Me Dan een fijne meezinger”, een vertaling van een Portugees liedje van Jorge Fernando. In instrumentale nummers als “Neferjoni” (Gerry De Mol) en “Mini Waaw “(Mattias Laga) komen invloeden van slapstick, jazz, arabische muziek, folk en funk de kop opsteken. “ Zie je wel” is dan weer een song gebouwd rond een tegendraads thema van Mattias Laga.

“Sangatte” is een lied op basis van een song van Tucker Zimmerman/Derrol Adams over de trektocht naar Sangatte vanuit Afrika via Gibraltar. Met “Semai Nahawent” heeft de groep een kamermuziekversie van een klassiek Arabisch muziekstuk neergezet met een eigen westers klassiek stukje muziek – “Ach, het went, als ge’t kent” . “Ya Racha Fattan” is traditioneel Arabo-Andaloesisch en na Ya Vieni El Cativo van de vorige cd is “La Serena “het Sefardische pareltje dat nieuw op het Oblomow repertoire staat. Voeg daarbij het tweetalige “Groenendaal” (André Bialek, Wannes Van De Velde) met Eva en Laila, en de Kurt Weill habanera Youkali en het lappendeken is compleet.

Op de cd staan twee speciale gasten: Ivan Smeulders is accordeonist bij o.m. Bart Peeters zonder circus en bij Smeulders & Smeulders, naast een veelgevraagd accordeonist bij verschillende projecten van o.a. Het Muziek Lod.

Sergey Klevensky is fluitist bij The Farlanders en zijn eigen duo Hmil & Sekl. Klevensky speelt op deze cd o.a; Kaliuka, Zhaleika, doudouk en andere fluiten.

Track-info

1.Goncharew zegt iets
2.Ze lacht naar mij
3.Red me dan
4.Youkali
5.Sangatte
6.Neferjoni
7.Groenendael
8.La Serena
9.Zie je wel
10.Matram
11.Ya racha fattan
12.Het eenzame pletwalsje
13.Mini waaw
14.Ya racha voor zeelui
15.Semai Nahawent / Ach het went (als ge't kent)

Perscommentaren

"Er zijn verwijzingen naar world , hedendaagse rootsmuziek, Kurt Weill en kamermuziek, en met een frisse tekstuele aanpak geeft Oblomow en passant de kleinkunst een nieuwe impuls." (...) "Bendeleider Gerry De Mol schuwt niet langer zijn ongeschoolde en ongeschoren stem en plaatst die naast de pracht van Eva De Roovere en Laila Amezian. Een echte groepsplaat."
Knack (23.04.2003)