Naradie

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Ambrozijn
Label(s):Virgin Music Belgium
Label code:849 894
Releasedatum:08.2000
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Folk

Track-info

1.Marske
2.Naradie
3.Nous irons en Flandre
4.Wee mij
5.Stemvlucht
6.Al mijn gepeys
7.Thirza's verzoeking
8.Nachtegaal
9.Fragment
10.Venenlied
11.Ridder Coene
12.Scottish de Pen-Houa-Ouain

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
O Ambrosia, wat vloeit mij aan : onder de naam van de drank der goden op de Olympus, Ambrozijn, opereert er namelijk een wonderlijk folkgroepje met inventieve muzikanten, de voeten in de folk en het hoofd in de wolken. Met "Naradie" heeft deze Ambrozijn zijn tweede CD afgeleverd.
De muzikanten van Ambrozijn zijn op nog verschillende andere fronten actief binnen het folkwereldje (het bekends is wellicht de folkbigband Olla Vogola), maar toch hebben ze met Ambrozijn op korte tijd al een eigen plaats in het Vlaamse folkmilieu weten te veroveren. Na de debuutcd en de folkgolf van de voorbije jaren is Ambrozijn zo al dadelijk aan een platencontract bij Major Virgin Records geraakt.
Naradie bezorgt de luisteraar een wonderlijke mengeling van stokoud, traditioneel songmateriaal en een aantal zelfgeschreven songs, en middels de arrangementen een moderne benadering van deze traditie. Het geluid is zeer herkenbaar, te wijten aan de spaarzaam gehouden bezetting (viool, gitaar, accordeon, stem). Deze bezetting laat veel ruimte in de muziek, veel stilte. Ook opvallend is dat percussie (ook de ritme-aangevende folkinstrumenten) vrijwel afwezig is: op Naradie is er maar op een handvol tracks percussie aanwezig, en dan nog varieert die van een bescheiden betikte tamboerijn, een voorzichtig bewogen shaker, voetstappen, tot ingehouden oosterse percussie van gastmuzikant Bhaia Marakchi Abdellah. Dat maakt Naradie een spannende plaat, een die rust uitstraalt en zich in weemoed wentelt. Er is op die manier ook weinig dat afleidt van de troeven van de groep : muzikaliteit en melodie, met als uitschieters de twee Tom Theuns composities "Naradie" en "Wee Mij".
Het is dan ook van "Laïs" geleden dat een folk-cd mij op deze manier kon boeien, maar op het succes van deze meisjes zullen ze bij Ambrozijn nog wel even mogen wachten. Het Ambrozijn-geluid is immes toch net iets minder radio-fähig. Tant pis. Kenners weten de weg.

In de pers :

- Christian Moll in Folkworld : "Ambrozijn is a very innovative band - they have found there very own very special sound. It is often amazing how full the sound of a band with only three instrumentalists can be - the lads know how to play and arrange their instruments effectively ... A special band and a special album - worth to be heard!".
- Dag Allemaal : "Energiek pulserend, wars van elk dogma en nooit toegevens aan makkelijke oplossingen levert het onmiskenbaar hippe Ambrozijn met deze cd een knap en meeslepend werkstuk af."
- Peter de Rop in Het Nieuwsblad : "De vier jongemannen van Ambrozijn hebben met Naradie een heel genietbaar klankenpallet afgeleverd waarop niet alleen hun technisch kunnen maar vooral hun muzikaliteit in het oog en het oor springt".

(Auteur: Dirk Houbrechts)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Vaarwel kerktoren en tapkast (02.08.2000)