Eindelijk vakantie!

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Gorki
Label(s):Columbia, Sony Music Entertainment Belgium
Label code:497 507
Releasedatum:2000
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):pop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Ode an die Freude
2.We zijn zo jong
3.Xtc
4.Bij nacht en ontij
5.Red mijn ziel vooral
6.In mijn betere wereld
7.Later zeker misschien
8.Geld en olie
9.Mijn bed is zwaar en groot
10.Duitsland wint altijd
11.Destroy!

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Gorki beschikt over :
- een nieuwe cd, getiteld "Eindelijk Vakantie!"
- een zanger/tekstschrijver/woordvoerder met een flink uit de kluiten gewassen gevoel voor humor : wie anders sluit zijn plaat af met de doem en onheil voorspellende punktitel "destroy!", maar laat dit een liedje zijn waarop enkel lieflijk gitaargetokkel is te horen. Of nog : wie vult de lege gaten in het tekstboekje met spelletjes als kruiswoordraadsels, "verbindt de punten", kleurplaten en onze favoriet: "zoek de titels". Of nog, wie lanceert als promotiestunt als hoofdprijs van een wedstrijd "frieten met stoofvlees" door Luc de Vos himself gefabriceerd in de keuken van de AB.
- een stel uitgelezen vrienden die bij de minste of geringste vingerknip van Luc De Vos richting opnamestudio komen gerend om mee te werken aan de nieuwste worp van hun Vlaamse helden (op deze cd onder andere DAAU, Stephen Dewaele en Jo Bogaert op allerlei instrumenten, Frank DuchĂȘne aan de knoppen, en Das Popper Bent van Looy voor het schilderij op de hoes)
- een paar singles die het wellicht weer heel goed gaan doen in de Afrekening, maar voor geen meter in andere hitparades zullen vooruit te branden zijn ("we zijn zo jong" zeker en vast, "xtc", "geld en olie", "later zeker misschien" wellicht ook, en onze favoriet "In mijn betere wereld" in geen geval).
- een reeks van zinnen om te koesteren en te bewaren voor een geschikte gelegenheid, zoals "in de show van je leven, is er een zee van tijd", of "maar ik heb water in de kelder, mijn voorraad voor later", "mijn dank gaat uit naar mijzelf, omdat ik zo mooi kan dromen", "de middelmaat is groot, want de normale dingen gebeuren nu eenmaal meer dan abnormale", "de meisjes worden blonder, en slimmer dan ooit".
- net als De Mens (met Sex verandert alles) en Noordkaap (met Massis) over een uitstekende laatste cd waarmee bewezen werd dat deze in het Nederlands rockende drievuldigheid open staat voor nieuwe geluiden, en die geluiden weet binnen te smokkelen in het muziekstramien waar ze al jaren goed in zijn. Niet dat u op "Eindelijk Vakantie!" drum'n'bass of frithop of zo moet verwachten, het extravagantste zijn eigenlijk twee uitstapjes naar "klassieke" muziek met "Ode an die Freude" en het mooie "In mijn betere wereld".
- de best uitgebalanceerde cd die ik van de groep gehoord heb sinds ze hun naam van Gorky in Gorki veranderden.

In de pers :

- Dirk Steenhaut in Metro (de Morgen) : "Laat je niet verleiden door de wervende titel van deze cd. Want ondanks de vaak hilarische humor in zijn liedjes, grossiert eeuwige adolescent Luc de Vos nog altijd in zwaarmoedig gemijmer. ... Een en ander leidt tot een gevarieerd en dynamisch geluid en enkele van de beste songs die Gorki ooit heeft gemaakt."
- Peter Van Dijck in Weekend-Knack : "Luc de Vos zingt nu al jaren op datzelfde zeurderige toontje over arme jongens. ... Dat hij zichzelf als songschrijver herhaalt, wordt gemaskeerd met productioneel vernuft. VOor de vorm krijgt Gorki onderscheiding, voor de inhoud zakt de groep helaas".
- Dirk Steenhaut in De Morgen : "Eindelijk vakantie! is een plaat die, naarmate je ze vaker draait, rijker en intrigerender gaat klinken. U moest ze eigenlijk al hebben".

(Auteur: Dirk Houbrechts)