Songs from the heart

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):Vandal X
Label(s):Labelman
Label code:LM 002
Releasedatum:03.1999
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):Rock / Alternative
Taal:Engels

Track-info

1.Reel 1: Happy 2. Iceberg
2.Extra Cold
3.It's A God
4.The Residence
5.Kill My Baby
6.Bad Mood
7.Congo '98
8.Outrage
9.Bullit
10.Double Minded Man
11.The President
12.Reel 2: Point Blank
13.Secrets
14.On Your Head
15.The Bank
16.Business as use you all
17.I Run
18.The Doctor
19.The Stud
20.The Boat

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
Ongelooflijk hoeveel teringherrie voortgebracht door middel van welgeteld 1 gitarist-zanger en 1 drummer. Zoals op deze cd bijvoorbeeld.
Hier en daar staat er ook een song tussen de herrie, zoals "Bad Mood" (dat zelfs helemaal geen teringherrie bevat), "Happy" of "On your head". Vaker echter is er sprake van een loeiharde riff met driftig gemepte drums en woedend uitgespuwde vocalen. Referenties voor deze teringherrie : Albini's groepen (Big Black, Shellac), Rage Against The Machine, Bad Brains en Ozzy Osbourne.
Andere rustpunten temidden de genoemde teringherrie vormen de gesamplede tussenstukjes met dialogen uit allerlei B-films, taallessen, toespraken en zo. Af en toe zijn deze "interludia" wel grappig en sfeervol en geslaagd (vb. het spannende "The bank"), en verleiden ze interviewers tot het vragen van vragen als "wanneer gaan jullie eens een soundtrack schrijven ?". Een welkome afwisseling na de gebruikelijke vragen als "Waarom maakt u zulke teringherrie, zoals meer bepaald op de nummers "Outrage", "It's a God", "Happy", "Bullit", "Double minded man", "Secrets" en ook wel "I run"en "The Stud"" en "Staat u nog steeds achter de woordspeling in "Business as Use You All" ?".
Voor wie houdt van teringherrie is dit evenwel ongetwijfeld een geslaagde cd. Opnieuw een geval van Blues Explosion dus.
In de pers :

- Karlien Fluit in Rif-Fraf, maart '98 : "Vandal X herinnert met de tweede langspeler "Songs from the heart" aan het nut van oordopjes. Na hun debuut "Louder than Anyone" zijn ze eens heel diep gaan graven en hoorden dat het nog luider kon. Gewapend met een vlijmscherpe gitaar, medogenloos drumstel en een vuurspuwende sampler maait Vandal X je overhoop".
- Tom Peeters in Teek, april 1999 : "Songs from the heart bevat 20 grillige gitaarsongs die wij eerder in de leverstreek dan onder het borstbeen situeren, maar momenteel is er in Vlaanderens alternatieve lawaaihoek niet veel beters te koop. Waterdichte garantie voor tuitende oren." (eindquotering : 2 sterren)
- Kurt Blondeel in De Morgen (10 maart 1999) : "De stijl van "Songs from the heart" leunt innig aan bij Helmet, Unsane en Albini's eigen groep Shellac aan : overweldigende hardcore/noise dus, die door Albini's eigengereide opnametechniek van een uitgeklede maar dynamische klank, koud en verschroeiend tegelijk, werd voorzien".
- Surf-inn : "Vandal X nam een verbluffend rijke plaat mee uit Chicago, en is klaar om serieuze potten te breken. Twintig gifpijlen met betonritmiek, vreemde samples, sloganeske songteksten en een slijpschijfgitaar in de hoofdrol".

(Auteur: Dirk Houbrechts)

(...) "De band ging er op muzikaal vlak enorm op vooruit, de strakheid werd bijgeschaafd en de 20 tracks werden professioneel samengekneed tot een hechte eenheid."
Dave Peters, Gonzo Circus #38, p.89 (07.1999)