Herman

Type:album
Formaat:CD
Uitvoerder(s):'t Hof van Commerce
Label(s):Kinky Star
Label code:KS019
Releasedatum:1999
Aanwezig in Muziekcentrumja
Genre(s):hip-hop
Taal:Nederlands

Track-info

1.Kemmelberg 1983 AD
2.Bus ommegangk
3.Mag et ntwa mjer zin
4.Le mental en metal
5.Kust noa kust noa kust
6.Situoatie 666
7.Gele stylo
8.De zeune van nboas
9.De doagn van plezier
10.Nostalgie wereldbeker
11.De zommer van 98
12.Bol
13.Alphonse en de Bjistjes
14.Ze woare der nog nie grji voarn
15.Ik e de zunne
16.De boane noa de zunne

Perscommentaren

Uit het Belgische pop- & rockarchief:
De teksten zjin zwoar achteruit geleid
de beat es machtig in elkoar gebreid
hou oe klaar voor een nieuw hip-hop beleid
g'hè te moaken met de heilige drievuldigheid

zo luidt het in "Kust noa kust noa kust". En daarmee geeft 't Hof meteen een - uiteraard geheel objectieve - samenvatting van de eigen cd. Waarschijnlijk heb ik het dus wel mis verstaan. Wat ik wel zeker weet is dat "Kust noa kust noa kust", samen met de hiphop-meets-twin-peaks op "Situaotie 666", het schunnige giechelkoortje van "Bol", de muzikale rap van "de zeune van nbaos" en de machtige bas van de eerste single "Mag et ntwa mjir zin", de sterkste momenten op ".herman" uitmaken.

Met "De doagn van plezier" doen enkele politieke uitspraken de intrede in 't hof-universum (de doagn van plezier zjin gedoan, der vloeit een troan, de witte mars : een grote farce, ze kommen op stroate, mor al vjil te loate, al vjil te loate). En in "Nostalgie wereldbeker" gaan bza en filip een wedstrijdje aan in het ophalen van jeugdherinneringen (woar zjin de joaren da we kleine woaren, da we ons bezig hielden mè marbles vergoaren .. es toch woar, es t toch woar, da onze jeugd is vergoan?). Op "De zommer van 98" verhalen ze dan weer hun avonturen tijdens de festivals waar ze vorig jaar optraden.

Helaas is niet alles even geslaagd op .herman : alhoewel aan bijna alle nummers wel een goed idee ten grondslag ligt, zijn de raps naar onze smaak toch vaak te eentonig om vijf minuten of langer te blijven boeien (zowat de gemiddelde duur van de nummers). En "Gele stylo" is een luisterliedje dat zelfs van een zeer dikke boom wel enkele planken zou zagen, hopelijk geen voorbode van het soort muziek dat er op Flip's soloplaat gaat staan.

t Hof van Commerce is met .herman de gimmick voorbij. Blijft over : een van de creatiefste hiphopcrews van 't Belgenlandje. Misschien hebben ze op hun tweede cd wel te hard hun best gedaan om dat te bewijzen. Maar zoals ze het zelf zeggen :

Ge zit te kloagen da je ons nie verstoat
ge kunt ze kussen
als ge peist dat het daarover goat
't es triestig als je d'r stille bji stoat
ge kunt dus collectief ons kloten kussen
In de pers :

- Jempi Samyn in Stage : "De succesformule van "En in Izegem" wordt voortgezet waarbij opnieuw rekening wordt gehouden met twee belangrijke details : enerzijds wordt er nog steeds gerapt in het plaatselijke dialect zonder ook maar één duimbreed toe te geven aan taalzuivering en anderzijds wordt er nergens gemoraliseerd en worden clichés ten allen prijze vermeden."
- Mike Engels in Rif-Raf : "Herman is het logische vervolg op "En in Izegem" : de sound van de vorige cd wordt verder uitgewerkt, zonder de rauwheid ervan te verliezen. De luchtigheid van de vorige plaat wordt op een hoger niveau getild, en de sfeer mag al eens een beetje ernstiger zijn. ... De plaat is een opeenvolging van inventieve klankjes en patronen. Heel muzikaal ook. ... Keeping it real op West-Vlaamse wijze levert mooie dingen op".
- Tom Peeters in Teek : "Op de hoes staat een varken. Het heet Herman, is roos en heeft een krulstaartje en scherpe tanden. Als je wil, meteen de leidraad voor de muziek van 't Hof Van Commerce. Roos staat dan voor het gezapige tempo, het krulstaartje voor het ingenieuze scratchwerk van 4T4 en de scherpe tanden voor de teksten. ... Het mocht gerust ntwa mjir zjin".

(Auteur: Dirk Houbrechts)