Wat kost een cd?

Type:artikel
Auteur:Peter Vantyghem
BronDe Standaard
Bron:De Standaard
Publicatiedatum:27.01.2004
Pagina(s):19
Taal:Nederlands
Raadpleegbaar:in Muziekcentrum Vlaanderen (op afspraak)

Artikel

Tegenwoordig kan je een cd opnemen vanaf 2.000 euro kostprijs. Met een kleine homestudio en enige kennis van protools is al veel mogelijk. Met de tapes kan je daarna naar een betere studio gaan om een goeie mix te vragen, en eventueel wat instrumenten toe te voegen. Een cd opnemen is dus al bij al niet meer de onbereikbare droom die het ooit was.

Maar een doorsnee plaat maken, met muzikanten en enige opnametijd, kost toch al gauw 20.000 euro. Dat was bijvoorbeeld het geval voor Sioen. Grotere artiesten, als Soulwax of Hooverphonic, hebben nog meer geld nodig, omdat ze meer mogelijkheden willen en langer aan het product werken. Zo gaat het bedrag al snel richting 100.000 euro, en voor sterren veel meer.

Is de plaat gemaakt, dan moet ze nog gepromoot worden. Zonder een videoclip is tegenwoordig al niet veel mogelijk. Een clip die enig niveau haalt, kost evenveel als de cd-opname, maar kleinere artiesten zijn creatief met veel minder geld. Sioen heeft drie clips gemaakt, wat het totale budget voor zijn plaat op 35.000 euro brengt.

Om dat allemaal te kunnen betalen, moet een artiest dus verkopen. Heeft de plaat 20.000 euro gekost, met één bescheiden clip, dan moet je al gauw achtduizend cd's verkopen om rendabel te zijn. Sioen heeft dat punt nu net bereikt, dankzij 10.000 verkochte cd's en omdat de muziek gebruikt werd in de film Team Spirit 2. Maar veel jonge artiesten kunnen van zo'n start alleen dromen.

(Dit artikel wordt gepubliceerd met toestemming van de auteur en de uitgever)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Sioen (artiest / groep)

Trefwoorden: