Auteursrechten

Telkens muziek publiek wordt gebruikt krijgen de vertolkers, componisten en producenten van die muziek een vergoeding. De inning, in functie van het gebruik van het repertoire, en de verdeling van dit geld gebeurt door beheersvennootschappen. Zij vormen de schakel tussen degenen die zich bezighouden met de creatie en productie van muziek en degenen die deze muziek ‘gebruiken’.

De belangrijkste beheersvennootschappen in de muzieksector zijn Sabam (voor auteurs, componisten en uitgevers), Uradex (voor uitvoerende en vertolkende kunstenaars - zoals muzikanten), Simim (voor muziekproducenten) en Semu (voor muziekuitgevers).

Het Kunstenloket behandelt op zijn website veelgestelde vragen over auteursrecht, zoals "welke rechten heb ik als auteur?", "wat doe ik best om mijn werk te beschermen?", "moet ik mijn werk registreren?". Je vindt ze, samen met een antwoord, terug op www.kunstenloket.be.

Poppunt heeft ook een handig tipboekje uitgebracht rond muziekuitgave en auteursrecht. In het eerste hoofdstuk van deze brochure wordt dieper ingegaan op het werkterrein van de uitgever, de auteursrechten. In het tweede hoofdstuk worden alle aspecten van het werk dat een muziekuitgever voor je kan doen, systematisch besproken. De brochure kost 6 euro en is bestelbaar bij Poppunt. Je kan het boekje ook digitaal inkijken:

Trefwoorden: