Concerteren in binnen- en buitenland

Hoe zoek ik concerten? Hoe zet ik de eerste stappen? 

Als muzikant aan de slag gaan vraagt wat ondernemingszin. Poppunt zet het voor de beginnende artiesten op een rijtje. Deze info is geschreven voor de pop- en rockmuzikant maar evengoed vertaalbaar naar andere genres.
Surf naar Popadvies/live-spelen.  
Je leest er tips over hoe je plaats veroveren op het juiste podium, je prijs bepalen, hoe organisatoren aan te spreken, jezelf te organiseren of met een boeker/manager aan de slag te gaan.

Een lijst van boekingsagenten/managers vind je in onze database bij organisaties type management of boekingen.


Podia en festivals in België

Op www.muziekcentrum.be vind je een selectieve lijst binnenlandse concertzalen en festivals, ingedeeld per type en genre.

Een volledige lijst van alle Cultuurcentra in Vlaanderen wordt gepubliceerd op de de site van de Vereniging van Vlaamse Cultuurcentra (excel-lijst)

De Federatie van muziekfestivals in Vlaanderen (FMiV) is de koepel en de belangenbehartiger van erkende organisaties actief in de sector van de festivals. Surf naar  www.fmiv.be voor contactgegevens van de aangesloten festivals.

Cultuurcentra in Wallonië vind je op deze site: http://www.centres-culturels.be/

Muziekcentrum publiceert geregeld samen met WBM brochures met info over de belangrijkste festivals in Vlaanderen. Deze zijn bedoeld voor promotie in het buitenland waardoor de focus ligt op organisaties met een internationale uitstraling of werking.
Belgian Jazz Directory (c) 2013
Flanders World & Folk Music Directory (c) 2013
Belgium Booms (pop/rock)
Guide to Contemporary Music in Belgium (edition 3 2012)


Podiumdatabank

"Podium" is een initiatief van de afdeling Volksontwikkeling en Bibliotheekwerk, administratie Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap. Om cultuurspreiding te bevorderen stellen ze een selectiebank van programma’s van gezelschappen/artiesten samen: Podium. Erkende organisatoren kunnen een aanvraag doen voor een financiële tussenkomst bij het boeken van een programma uit het aanbod Podium. Om het half jaar wordt het aanbod vernieuwd. Gezelschappen of artiesten die willen opgenomen worden in het volgende aanbod Podium moeten hun kandidatuur sturen naar de administratie. De geselecteerde kandidaten blijven voor 2 jaar opgenomen in het aanbod Podium. Alle info omtrent de selectiebank en inschrijving vind je op podium.vlaanderen.be.


Podia en festivals in het buitenland

Voor contactgegevens van buitenlandse festivals kan je ondermeer terecht bij:


Een aantal collega-muziekinformatiecentra bieden net zoals ons een database aan met gegevens over het actuele muziekleven in hun land.
De lijst van muziekinformatiecentra per land vind je op www.iamic.net

Bekijk ook de catalogus van ons documentatieplatform voor gidsen en directory's voor specifieke landen: http://www.muziekcentrum.be/doc (trefwoord promotie; type: gids/catalogus) deze zijn te raadplegen in onze bibliotheek tenzij digitaal beschikbaar)

Voor FRANKRIJK publiceert Le Centre d'Information et de ressources pour les musiques actuelles (irma) jaarlijks een soort telefoonboek voor niet-klassieke muziek. www.irma.asso.fr
Andere interessante voor Frankrijk zijn
AFIJMA Frankrijk (avant garde jazz);
Memo Guide des Musiques du monde 2012-2013
Voor de klassieke sector hebben wij ook nog een dossier "Gluren bij de buren in Frankrijk" nav. de Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009 of of de brochure van Muziekcentrum Nederland: Kamermuziek in Frankrijk

DUITSLAND heeft een fantastische festival kalender: Festival kalender Duitsland (alle genres)
Lees ook dossier Gluren bij de buren in Duitsland van de Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2011 of de brochure van Muziekcentrum Nederland: Kamermuziek in Duitsland

Informatie over NEDERLAND was tot voor kort beschikbaar op de site van Muziekcentrum Nederland, maar deze organisatie werd op 01/01/2013 gesloten.
Een downloadbare lijst van podia vind je op de site van de VSCD (Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties).
Een meer specifieke lijst van poppodia en -festivals in Nederland vind je via VNPF (Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals).
Bekijk hier een oude lijst van Nederlandse Jazzpodia (2011)

FINLANDFestivals.fi is een handige site met informatie over Finse festivals ingedeeld in verschillende disciplines en genres. Wat jazz betreft staat alles gebundeld op deze site http://jazzfinland.fi/actors

OOSTENRIJK: bekijk hier een beknopte brochure over Jazz in Austria.  

Sounds & Music uit het verenigd Koninkrijk heeft een handige toolkit voor export gemaakt. Optreden in het buitenland?

Ben je uitgenodigd om op te treden op een festival in het buitenland, maar heb je de financiële middelen niet om met je groep/ensemble er naartoe te gaan, dan is het goed om weten dat je binnen het Kunstendecreet ook een subsidie kan aanvragen voor een tussenkomst in de reis-, verblijf- en transportkosten. Meer info hieromtrent vind je terug op www.kunstenenerfgoed.be.

Trefwoorden: , , ,