Motek - Port Sunshine

Motek is een collectief (post)rockers uit Aalst dat zich net zo goed thuis voelt in een prestigieus kunstencentrum als in een meer voor de handliggende rocktempel. De groep kwam onlangs bijzonder gebald uit de hoek met hun sferisch langspeeldebuut ‘Port Sunshine’, een eerste grootschalige release van het Leuvense Noisome Recordings (een nieuw onafhankelijk platenlabel onder de vleugels van EMI).

Port Sunshine doet de luisteraar laviteren met verfrissend kleurrijke songs die zich ophouden in een wereld van klank en beeld. Met grootse visuals (drie projectieschermen, waarbij de muzikanten zelf onzichtbaar blijven) onderstreept Motek live hun emotieve kwaliteiten en deed zo al menig Belgisch publiek helemaal overstag gaan. De Aalstenaren lappen alle theoretische en stilistische regels aan hun laars en weten te overtuigen in hun puurheid en filmische overweldigingskracht. De vocalen krijgen op Port Sunshine heel wat aandacht, onder meer bijgestaan door de dames van Radio Candip (zie ook: Zita Swoon). Suggestieve poëzie, woordspelletjes ondergedompeld in een Aalstlandische watervlakte, zou je kunnen zeggen. Maar hoe hen beter typeren dan met de woorden van gitarist Rodrigo Fuentealba: “Eigenlijk zijn we de Vlaamse Residents, maar dan zonder oogballen” (De Morgen, 22 mei 2008).

Met een plaat als Port Sunshine onder de arm zit Motek alvast op koers om ook in het buitenland stof te doen opwaaien. Normaal gezien had het viertal begin juni naar Shangai getrokken voor 5 concerten in het museum voor moderne kunst, maar een recent verbod van de Chinese Overheid op alle buitenlandse manifestaties vóór de Olympische Spelen stak daar een stokje voor. Hopelijk kunnen de heren van Motek in het najaar alsnog hun veroveringstocht inzetten op de nieuwe opkomende wereldmarkt…

“Hoekige, stegendraadse ritmes, hemelse stemmen, jazzy pianoriedels, woeste geluidsorkanen en soms zelfs pure popmelodieën worden tot 1 coherent  en avontuurlijk klanklandschap geweven”.
“Met ‘Port Sunshine’ spoelt Motek de gekende krijtlijnen van postrock weg om ze met een waaier aan felgekleurde penselen te hertekenen. Sterk!” (pv, Rifraf, juni 2008).

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Motek (artiest / groep)
Organisaties:Noisesome Recordings (platenfirma / label)
Releases:Port Sunshine