Cantabile vzw

Categorie:prijzen & wedstrijden
Genre(s):Klassiek

Omschrijving

Cantabile streeft naar de verheffing van de pianocultuur in Vlaanderen en tracht deze doelstelling te bereiken door:
-het inrichten van een tweejaarlijkse pianowedstrijd voor jongeren tot 19 jaar, tijdens de pare jaren;
-het inrichten van een tweejaarlijkse compositiewedstrijd voor piano, tijdens de onpare jaren;
-een klemtoon te leggen op het werk van Emmanuel Durlet (1893-1977), eminent pianist, componist en pedagoog, decennialang als pianoleraar verbonden aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen;
-het organiseren van recitals en concerten voor de bekroonde pianisten.
De wedstrijd stimuleert zowel jongeren als ouders en leraars bij hun inzet voor de pianostudie terwijl, in het verlengde daarvan, de aangeboden recitals en concerten voor de noodzakelijke podiumvastheid zorgen.

Met dit doel voor ogen worden in gans Vlaanderen talrijke evenementen ingericht waarop de Cantabilelaureaten - d.i. de deelnemers die tenminste 85% behaalden - hun vorderingen door een geïnteresseerd publiek kunnen laten appreciëren.

Ook buitenlandse concertreizen staan op het programma. Zo concerteerden reeds meerdere laureaten op verschillende plaatsen in Europa en bovendien worden in het kader van de samenwerking met "Jugend musiziert Nordrhein-Westfalen" jaarlijks uitwisselingsconcerten ingericht.

Sinds 1999 blijven de Cantabilerecitals niet uitsluitend tot het solistisch pianospel beperkt. Met het project "Kamermuziek Jong Vlaanderen" worden tweejaarlijks concerten met eigentijdse kamermuziek van eigen bodem in diverse bezettingen ingericht.

Uitgebrachte releases

CantabileCantabile (2008)
20ste eeuw
Stéphane Vande Ginste, Tom De Haes, Ludo Claesen, Bert Van Herck, Peter Thys, Geert D'hollander, Bernard Baert, Stefaan De Lange (...)