AB graaft in Belgische pop-en rockgeschiedenis

Dit is een gearchiveerd bericht

05.06.2007

De trend werd eerder gelanceerd op het Britse ATP-festival: Neem een legendarische band en geef ze de opdracht om hun meest memorabele plaat integraal na te spelen op het podium. Internationale kleppers als The Cure, Sonic Youth, Slint en Dinosaur Jr zagen alvast geen graten in het idee en gaven het goede voorbeeld. Deze zomer springt ook de Brusselse Ancienne Belgique mee op de kar maar kiest voor een Belgische invulling: in de nieuwe reeks 'Rewind' werden alvast The Scabs en Gorky gestrikt om hun doorbraakplaat opnieuw live te vertolken.

Voor The Scabs, die op 7 september als eerste aan de beurt zijn, wordt het 'Royalty in Exile' uit 1990. De plaat behaalde destijds goud in België, en bevat ook hun allergrootste hit, "Hard Times". Het concert wordt gespeeld in de originele bezetting van The Scabs uit 1990: Guy Swinnen, Fons Symons, Willy Willy en Frankie Saenen. Die avond kunnen de liefhebbers ook in de AB terecht voor een interview met enkele groepsleden door "Belpopkenner" Jan Delvaux, en voor de screening van 'A Royal Document', een documentaire over The Scabs.

Amper een week later treedt ook Gorki in de AB aan om het debuutalbum 'Gorky' (1992) integraal te vertolken. De tracklist van Gorky leest als een halve 'best-of' plaat: "Soms vraagt een mens zich af", "Mia", "Lieve kleine piranha" en ook "Anja" stonden allen op deze parel uit onze popgeschiedenis. Anders dan bij The Scabs kon de originele bezetting niet worden samengebracht: Luc De Vos zal, als enig oorspronkelijk groepslid, aantreden met de Erik Van Biesen, Luc Heyvaerts en Eric Bosteels. Ook dit concert wordt voorafgegaan door een interview en Gorki-documentaire.

De concerten van The Scabs en Gorki zijn slechts het begin van een hele nieuwe reeks. De A.B. zal de komende jaren nog andere belangrijke Belgische groepen uitnodigen om hun doorbraakplaat opnieuw in de schijnwerpers te plaatsen.

Verwante items in de databank

Organisaties:Ancienne Belgique (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)

Terug Meer nieuws