Klara Muziekprijzen uitgereikt

Dit is een gearchiveerd bericht

20.11.2006

Tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek in Gent werden de Klara Muziekprijzen uitgereikt. Naast de beste klassieke cd's van 2006 werd de laureaat van de Klara compositieprijs bekendgemaakt en een carrièreprijs uitgereikt aan Frédéric Devreese.

Klara Compositiewedstrijd 2006

Voor de tweede keer organiseerde Klara een compositiewedstrijd. Dit keer voor piano, twee piano’s of piano vierhandig. Partners hierbij waren B.A.P. (Belgische Artistieke Promotie van Sabam), het Muziekcentrum en VRT Publishing. Er waren 37 inzendingen van 28 verschillende componisten. Hieruit werden door een jury drie composities weerhouden die intussen opgenomen werden door Luc Devos en Catherine Mertens. De muziek van deze drie laureaten werd vorige week regelmatig uitgezonden in verschillende Klara programma’s. Het was aan de luisteraars om de volgorde van de laureaten te bepalen.

Klara ontving een twintigtal briefkaarten en méér dan 1700 mensen bepaalden hun voorkeur via de site van Klara. Op basis van deze stemming is de volgorde bepaald als volgt:
- Eerste laureaat van de Klara Compositiewedstrijd 2006: Prijs geschonken door Klara: Jean-Paul BYLOO (° Veurne, 1949)
- Tweede laureaat van de Klara Compositiewedstrijd 2006: Prijs geschonken door B.A.P. (Belgische Artistieke Promotie van Sabam): Joost VAN KERKHOVEN (° 1981, Kessel-Lo)
- Derde laureaat van de Klara Compositiewedstrijd 2006: Prijs geschonken door Klara continuo: Stephane VANDE GINSTE (° 1971, Kortrijk)

Klara Muziekprijzen 2006

De jaarlijkse Klara Muziekprijzen krijgen steeds meer succes. De zesde editie bezorgde het publiek vorige maand opnieuw een knappe selectie van 40 genomineerde cd’s en vier dvd’s. Veel klassiek, maar ook jazz en wereldmuziek. Daaruit kiest Klara zelf drie laureaten, maar de luisteraars beslissen over twee publieksprijzen. Ook dit jaar weer veel interactie via de website van Klara, maar honderden luisteraars stuurden ook via de post het stemstrookje van de Muziekprijzenfolder in, of maakten gretig hun keuze bij een van de vele live-concerten van Klara. De vijf laureaten van de editie 2006 zijn:

Klara Muziekprijs voor de beste klassieke cd:
Bach “Actus Tragicus” Cantates BWV 106, 18 en 150
Katherine Fuge, Carlos Mena, Jan Kobow, Stephan MacLeod
Ricercar Consort o.l.v. Philippe Pierlot
MIRARAR MIR002

Klara Muziekprijs voor de beste Jazz cd:
Day is done - Brad Mehldau Trio
NONESUCH 7559799102

Klara Muziekprijs voor de beste wereldmuziek
Qawwali Flamenco
Faiz Ali Faiz, Muguel Poveda, Duquende, Chicuelo
Accords Croisés AC 114,115

Klara Muziekprijs voor de beste Vlaamse productie
Swerts: Klarinetkwintet, Strijkkwartet nr. 2
Roeland Hendrikx, klarinet; Tempera String Quartet, Spiegel strijkkwartet
Phaedra PH 92045

Klara Publieksprijs voor de beste internationale productie
Debussy – Brewaeys: Preludes – recomposition for symphony orchestra
deFilharmonie o.l.v. Daniele Callegari
Talent Dom 3810 04/05

Klara Carrièreprijs 2006: Frédéric Devreese

Bij de Klara Muziekprijzen gaat het niet enkel om de bekroning van de meest opmerkelijke cd-uitgaven. Klara wilde er met de Klara Carrièreprijs ook een soort van “Lifetime achievement Award” aan toevoegen, op Vlaamse leest geschoeid. Een eerbetoon dus aan een musicus van bij ons met internationale uitstraling. De voorbije edities lauwerde Klara klarinettist Walter Boeykens, mezzo-sopraan Rita Gorr, Wannes Van de Velde, hét boegbeeld van de volkszang in Vlaanderen, componist en dirigent Vic Nees en Paul Van Nevel, pionier onder de pioniers van de Franco-Vlaamse polyfonie.

Frédéric Devreese werd in 1929 in Amsterdam geboren. Hij zette zijn eerste muzikale stappen in de voetsporen van zijn vader Godfried Devreese, een componist en dirigent en directeur van het conservatorium in Mechelen. Hij komt uit een echte muzikantenfamilie: zijn grootvader was cello solo van het Concertgebouworkest en zijn moeder was violiste. Hij studeerde compositie in Brussel bij Marcel Poot en later bij Ildebrando Pizetti in Rome. Orkestdirectie studeerde hij bij René Defossez en Hans Swarowsky in Wenen.

Op zijn negentiende kreeg hij de Prijs van de stad Oostende voor zijn Eerste Pianoconcerto. Jaren later (in 1983) was zijn Vierde Pianoconcerto het opdrachtwerk van de Koningin Elisabethwedstrijd. Zijn “Ostinati” voor altsaxofoon, accordeon en strijkers was het verplichte werk in de Internationale Adolf Sax Competitie in Dinant in 1998. Frédéric Devreese kreeg verscheidene nationale en internationale prijzen, waaronder de prestigieuze Italiaprijs voor de tv-opera “Willem van Saefthingen”, de Georges Delerue Prijs (voor de filmmuziek van “La Partie d’Echecs” van Yves Hanchar) en twee maal de Plateauprijs voor Muziek voor zijn filmmuziek.

In 1958 trad Frédéric Devreese in dienst bij de BRT-televisie. Hij werd er sonorisator, wat de basis vormde voor zijn métier als filmcomponist. Want voor alles is hij de bekendste Belgische filmcomponist. Hij schreef de muziek voor bijna alle films van André Delvaux, werkte samen met Marion Hänsel, schreef o.m. de muziek van “Het sacrament” van Hugo Claus, en recenter nog van “Pauline en Paulette” van Lieven Debrauwer.

Als BRT-medewerker heeft hij de muziekwedstrijd Tenuto in 1972 in het leven geroepen, een samenwerking tussen radio en televisie van BRT(N) en RTBF.

Ook als dirigent staat Frédéric Devreese bekend, onder meer van het BRT Filharmonisch Orkest en van andere orkesten over heel de wereld. Hij heeft als dirigent verscheidene opnames gemaakt voor de reeks “Anthology of Flemish Music” van Marco Polo. Hiervoor was hij Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen in 1996-97.

Meer info: www.klara.be

Terug Meer nieuws