Studiedag virtuele cultuurparticipatie

Dit is een gearchiveerd bericht

29.08.2006

Op 20 oktober organiseert Universiteit Antwerpen - Departement Communicatiewetenschappen en C.H.I.P.S. vzw ism. SMIT (VUB), Digitaal Platform en Cultuurnet Vlaanderen een studiedag rond virtuele cultuurparticipatie.

Context

Naast de cultuurparticipant zien we nu ook de ‘virtuele cultuurbezoeker’ opduiken binnen de participatiecijfers. Deze cultuurparticipant is niet alleen op zoek naar culturele informatie op het web, maar geniet ook graag online van kunst/cultuuruitingen (getuige het huidige succes van pod – en vodcasts). En terwijl de ene geniet van wat er online gebeurt, neemt de andere met plezier deel aan interactieve projecten zoals weblogs (online logs), webkwesties (online zoektochten rond een bepaald thema) en re-mixing (online bewerken van bestaande muziek).

De eindgebruiker is met ander woorden niet langer alleen op zoek naar informatie, hij/zij gaat ook steeds vaker zelf creatief aan de slag met de content die er op het Internet te vinden is. De passieve beleving van

Waarden als originaliteit en authenticiteit krijgen een nieuwe betekenis. Creativiteit, expressiviteit en samenzijn worden anders ingevuld. Er ontstaat als het ware een ‘nieuwe’ digitale cultuur, kortweg eCultuur. Toegegeven, eCultuur is geen eenduidig begrip, maar juist daardoor geeft het ruimte aan een brede invulling. Koppelen we eCultuur even terug naar de kunsten, het cultureel erfgoed en het socio-cultureel werk, dan zou eCultuur zo het domein kunnen zijn waarin publiek en culturele partners elkaar op een `digitale' en `interactieve' manier ontmoeten. Bekijk het als een nieuwe ruimte waarin een dialoogcultuur groeit. Net als bij de reële cultuurparticipatie kiest de virtuele cultuurparticipant waar, wanneer en waarom hij/zij wil deelnemen. Het is een proces dat voortdurend in beweging is. Zo vormt zich een eCultuur die stilaan een integraal onderdeel van onze kennismaatschappij begint uit te maken.

Je kan daar als informatieverstrekker of als culturele organisatie passief op reageren, of je kan de creativiteit stimuleren en de mogelijkheden die de nieuwe media vandaag bieden actief gebruiken om het (virtueel) publiek dichter bij de instelling of organisatie te betrekken. Hoe ga je daar als (socio-) culturele organisatie, informatieverstrekker en beleidsmaker mee om? Wat denkt het virtuele publiek?

Vraagstelling

De studiedag wil met culturele actoren (zowel programmatoren, artistiek verantwoordelijken als communicatiemedewerkers), socio-culturele actoren, beleidsmakers, journalisten, mensen uit de media, onderzoekers, bloggers en studenten stilstaan bij de volgende vragen: Waarnaar is de virtuele gebruiker op zoek? Welke zijn de drempels waarmee een cultuurinstelling geconfronteerd worden om op de creatieve virtuele cultuurparticipant in te spelen? Wat is de meerwaarde hiervan voor de culturele actoren? Hoe kan het beleid hierop inspelen en zorgen voor een open kader (met de nadruk op ‘open’ kader) waarbinnen publiek en culturele organisatie elkaar op een interactieve manier kunnen vinden? In hoeverre kan/mag een overheid sturend optreden en hoever kan/mag zij daarin gaan?

In de voormiddag laten we ons inspireren en in de namiddag gaan we op zoek naar mogelijke antwoorden op de vele vragen. Naast antwoorden zal de dag waarschijnlijk weer voor nieuwe vragen zorgen en zal het debat rond de ‘virtuele’ cultuurparticipant en de ‘e-cultuur’ weer een stapje verder staan.

Alle info: www.virtueleparticipatie.be

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws