Residenties bij De Veerman

Dit is een gearchiveerd bericht

28.01.2016

De Veerman biedt een residentieplek aan voor kunstenaars/collectieven die werken rond participatie.

De Veerman is een artistieke haven waar uit liefde voor en rotsvast geloof in de kunsten mensen worden uitgedaagd om andere oevers te verkennen. De Veerman is een multi- en interdisciplinaire kunstenorganisatie die zich richt op participatie en educatie. Het dynamisch proces van de kunsten (in al zijn mogelijk verschijnings- en mengvormen) is het uitgangspunt van ons werk.

In Atelier 4711 -werkplaats voor kunst, educatie en participatie- biedt De Veerman vaste ateliers, tijdelijke werkruimtes en residenties aan aan kunstenaars en kunstenorganisaties.

Het residentieprogramma focust op onderzoek, experiment en innovatie op gebied van kunst en participatie. Het is bedoeld voor kunstenaars uit allerlei disciplines (beeld, muziek, media, theater, dans, literatuur, …) die werken rond participatieve kunst en/of de relatie tussen kunst(enaar) en deelnemer/publiek. Kunstenaars die eerder in residentie waren bij De Veerman zijn Katrien Oosterlinck, Kristof Van Gestel en Stefanie Claes.

De klemtoon van de residentie ligt op het proces, eerder dan op het resultaat. Het is een setting waarin je kan proberen en falen, en opnieuw proberen.

Op basis van gesprekken bekijken we hoe we je proces kunnen faciliteren, welke tijd en ruimte je nodig hebt, welke expertise je van ons kan gebruiken, met welke kunstenaars en organisaties uit ons netwerk we je in contact kunnen brengen … We zien de residentie als een wisselwerking, waarbij we inkijk geven in elkaars proces en van gedachten wisselen.

Tijdens je residentie krijg je de mogelijkheid je onderzoeksproces te presenteren aan gelijkgestemde zielen en inspirerende kompanen. Ook hier ligt de nadruk op het work-inprogress, niet op het resultaat.

In de eindfase bekijken we samen hoe je je project verder kan ontwikkelen en welke rol De Veerman daarin kan spelen.

Je residentie bij De Veerman kan –afhankelijk van jouw noden en onze beschikbaarheid- bestaan uit:
  • Een fysieke werkplek (atelier / repetitieruimte)
  • Ondersteuning en advies op artistiek en zakelijk gebied
  • Gebruik van (technisch) materiaal en de werkbibliotheek
  • Netwerk van professionals op gebied van kunst en participatie
  • Communicatie over de residentie en het verloop
  • Een presentatiemoment 

Stuur voor 15 maart 2016 je idee, onderzoeksvraag of projectvoorstel samen met een korte bio door naar daan.simons@veerman.be
Begin april nemen we contact met je op voor een gesprek om kennis te maken en je plan toe te lichten. Op basis hiervan selecteren we 1 of meerdere kandidaten waarmee we een residentieplan uitwerken.

Meer info over De Veerman: www.veerman.be

Verwante items in de databank

Organisaties:De veerman (muziekeducatieve organisatie, muziekorganisaties, werkplaats, hedendaagse muziek)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws