'Cultuur herwaarderen' - presentatie & debat bij deBuren

Dit is een gearchiveerd bericht

15.10.2015

Dit voorjaar presenteerde de WRR (Nederlandse Weten­schappelijke Raad voor het Regeringsbeleid) het rapport Cultuur herwaarderen aan de Nederlandse minister van Cultuur Jet Bussemaker. De waarde van cultuur - en de rechtvaardiging van cultuurbeleid - wordt steeds vaker gezocht in sociale en economische effecten. Het rapport pleit voor een herwaardering van het ‘culturele' in het cultuurbeleid. Is dit advies ook relevant voor Vlaanderen? Deze vraag staat centraal tijdens een debatavond bij deBuren, georganiseerd in samenwerking met de WRR.

Het debat vindt plaats op dinsdag 27 oktober, van 20u tot 21u30 bij deBuren in Brussel. Na een woord van welkom door deBuren wordt het rapport gepresenteerd door Godfried Engbersen, lid van de WRR, hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Uiversiteit Rotterdam en onderzoeksdirecteur Sociologie aan diezelfde opleiding. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz neemt het rapport in ontvangst en geeft een inhoudelijke reactie.

Aansluitend volgt een paneldiscussie met Vlaamse gast­sprekers uit de culturele sector en het onderwijs. Is de kritiek op het Nederlands cultuurbeleid ook relevant voor Vlaanderen?

Over de sprekers

Tom Bonte (1977) is sinds april 2011 algemeen en artistiek directeur van de Beursschouwburg in Brussel. Hij studeerde kunstwetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL). Meteen na zijn studies coördineerde hij de biënnale voor hedendaagse kunst in Leuven. Van 2001 tot 2004 was hij aan de slag als assistent podiumkunsten van het Antwerpse kunstencentrum deSingel, en sinds 2005 stuwde hij het Gentse kunstencentrum Vooruit een gematigd avant-gardistische richting uit.

Dirk De Corte begon een 14-jaar lange bankcarrière bij Bank van Breda en werkte verder bij BNP en ING, alvorens hij 7 jaar algemeen directeur was bij het NTGent. Sinds 2004 doceert hij Cultuurmanagement aan de UA. Als management consultant en coach ontwierp en faciliteerde hij leadership programma's voor diverse bedrijven, nationaal en internationaal. Hij is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland over zowel profit- als non-profit management en adviseert privé en publieke bedrijven bij veranderingsprocessen.

Anne-Greet Keizer is wetenschappelijk medewerker bij de WRR en is betrokken bij de projecten ‘Cultuur' en ‘Maatschappelijke scheidslijnen'. Binnen de WRR heeft zij zich o.a. bezig gehouden met onderwerpen als denktanks, het adviesstelsel, informatie en beleid en beleidsevaluatie. Tevens was ze betrokken bij het opzetten van een internationaal netwerk van Europese collega-instituten.

Erik Schrijvers is wetenschappelijk medewerker bij de WRR en betrokken bij de projecten ‘Cultuur', ‘Middenklassen onder druk' en ‘Vrijheid en veiligheid in het cyberdomein'. Schrijvers is afgestudeerd als historicus en filosoof en promoveerde in 2012 aan de Universiteit van Utrecht op een door NWO gefinancierd onderzoek naar democratische vertegenwoordiging.

Wim De Temmerman is decaan van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) in Gent. Hij is filosoof en is naast decaan ook lector kunstfilosofie aan KASK & Conservatorium, beiden onderdeel van Hogeschool Gent.

Meer informatie
Xander Stroo, programmering deBuren
Tel. +32 (0)2 212 19 38
xander@deburen.eu

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws