De waarde van cultuur - presentatie en debat

Dit is een gearchiveerd bericht

03.02.2015

Op 17 februari 2015 organiseren Kunstenpunt, IETM en deBuren een panelgesprek met onderzoekers en beleidsmakers uit heel Europa. Dit panelgesprek vindt plaats in het kader van de IETM Satellite Meeting ‘The art of valuing’.  Aanleiding van dit gesprek zijn de overheidsinvesteringen in kunst en cultuur die, niet alleen in Vlaanderen, maar in verschillende landen in Europa,  ter discussie staan.

Terwijl traditionele argumenten aan kracht verliezen en het debat steeds meer in economische en cijfermatige termen wordt gevoerd, voelen zowel het werkveld als cultuurbeleidsmakers een toenemende nood aan een nieuw discours over de plek van kunst en cultuur in een samenleving. In eigen land werd dit debat de voorbije maanden gevoed door  De Waarde van Cultuur, een onderzoeksrapport waarin Pascal Gielen (samen met een ploeg van sociologen, economen, filosofen en psychologen van de Rijksuniversiteit Groningen) een reeks onderzoeksresultaten bundelt over de waarde, betekenis en impact van kunst en cultuur op mensen en de samenleving.

Pascal Gielen (Universiteit Groningen) opent op 17 februari het panelgesprek met een presentatie van de voornaamste inzichten uit The value of culture. Mieke van Hecke (voormalig Vlaams volksvertegenwoordiger en directeur-generaal van het Vlaams Secretariaat voor het Katholiek Onderwijs) geeft de aftrap van een panel met Peter Inkei (Budapest Observatory), Mercedes Giovinazzo (Interarts, Barcelona) en Abigail Gilmore (Manchester University). Diane Dodd (IFACCA, het wereldwijde netwerk van Arts Councils) modereert.

Het debat is helaas volzet en kan enkel nog gevolgd worden via livestream.
De Engelse versie van ‘De waarde van cultuur’ zal vanaf 17 februari gratis beschikbaar zijn via www.kunsten.be.

Het debat van 17 februari is het publieke gedeelte van The art of valuing: between evident and evidence-based, een tweedaags seminarie over de waarde van cultuur, gericht op beleidsmakers (ministeries, fondsen, arts councils) uit heel Europa. Bedoeling is om samen nieuwe modellen te bespreken om de waarde van cultuur zichtbaar te maken en initiatieven te nemen voor een meer culturele invulling van het beleid, op nationaal en Europees niveau.

Praktische info

– datum: 17 februari van 15:00 tot 17:00

– locatie: deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel

– taal: Engels

- inschrijven via dit formulier (VOLZET!)

=> volg de livestream  via www.kunsten.be op 17 februari van 15:00 tot 17:00


Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws