Voka roept het Concertgebouw Brugge uit tot 'hidden champion'

Dit is een gearchiveerd bericht

23.01.2014

Het is opvallend dat een culturele vzw naar voor geschoven wordt als inspiratie voor de bedrijfssector.

Met de steile groei van het afgelopen decennium is Concertgebouw Brugge een voorbeeldonderneming in Vlaanderen, een zogenaamde ‘hidden champion’ volgens het Vlaamse Netwerk van Ondernemingen VOKA. Het is opvallend dat een culturele vzw naar voor geschoven wordt als inspiratie voor de bedrijfssector.
Uit het niets rijst in Brugge naar aanleiding van het Culturele Hoofdstadjaar 2002 een veel besproken concertgebouw op als een baken van hedendaagse architectuur. Binnen de eerste tien jaar van zijn bestaan behaalt het Concertgebouw al de kaap van 100.000 bezoekers met een eigen gedurfde programmering. Het huis groeit uit tot grootste concertorganisator voor klassieke muziek in Vlaanderen en zet Brugge op de kaart als prominente presentatieplek voor hedendaagse dans.

Het kunstenhuis slaagt er opvallend genoeg in om voor elke euro werkingssubsidie van de overheid meer dan een euro aan eigen middelen te plaatsen en zo een financiële stabiele situatie te creëren.
Cultureel ondernemerschap als sleutel tot succes
'Voor ons is cultureel ondernemerschap de mix van het scherpe artistieke profiel, het publieke draagvlak, het gedreven en talentvolle team in een gezonde financiële situatie.’
Katrien Van Eeckhoutte, Algemeen Directeur Concertgebouw Brugge
De sleutel tot het succes van het Concertgebouw ligt wellicht in zijn zin voor cultureel ondernemerschap. De thematische en innovatieve programmering zorgt voor een herkenbaar en gesmaakt artistiek profiel met jong talent en gevestigde waarden in muziek en hedendaagse dans uit binnen- en buitenland. Het Concertgebouw neemt hiermee een complementaire waardevolle plek in de kunstenscène in. Veel duiding en een klantgerichte aanpak stimuleert een groeiend publiek en maakt van het huis een bruisende ontmoetingsplaats.

 Een team van sterk getalenteerde en gedreven mensen realiseert jaarlijks meer dan 800 activiteiten, waaronder zowel eigen activiteiten als zaalverhuurevents zoals congressen, bedrijfsevenementen en concerten van externe organisatoren. Deze waren in 2013 samen goed voor 173.000 bezoeken. De hoge eigen inkomsten genereert het Concertgebouw uit ticketverkoop, sponsoring en partnerships met media en bedrijven en de organisatie van evenementen en congressen in de zeer gegeerde Concertzaal en Kamermuziekzaal.
Uitdagende ambities
Het Concertgebouw houdt de blik op de wereld gericht: het staat middenin de maatschappij door partnerships met de media, bedrijven, overheden, scholen, de wetenschappelijke wereld en toerisme én hanteert een internationale focus.
Het Concertgebouw gelooft dat de toekomst bij de jeugd ligt en wil zijn rol opnemen om kunst en creativiteit een prominentere plek te geven in de opvoeding van de jongeren. Eerder dan op groei in het aantal activiteiten, focuste het Concertgebouw in 2013 dan ook op de uitbouw van zijn kunsteducatieve werking. Dit resulteerde in een groter bereik van kinderen en jongeren via sterke banden met de onderwijssector.

Innovatie wordt ingezet als drijvende kracht voor groei. Met geslaagde creatieve experimenten getuigen de laatste twee werkjaren van een durf om te vernieuwen: zo roept het Concertgebouw ondermeer als trekker van Muzemuse (het interregionaal netwerk ter promotie van klassieke muziek) op om knowhow uit te wisselen met binnen- en buitenlandse culturele organisaties en een gezamenlijke programmafocus te ontwikkelen over de landsgrenzen. Met de creatieopdracht Music for Car Parks zette het zijn expertise en bedrijfsnetwerk in ten behoeve van een soundscape voor de publieke ruimte van honderden parkings in Europa. Met de Sound Factory biedt het Concertgebouw een leerrijk DIY-museum waar het publiek aangezet wordt zelf met muziek en klanken te experimenteren. Samen met partner Klara creëert het met het event  Iedereen Klassiek vanuit Brugge een breed draagvlak voor de klassieke muziek in Vlaanderen.

Verwante items in de databank

Organisaties:Concertgebouw Brugge (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie, oude muziek, hedendaagse muziek)

Terug Meer nieuws