Compositiewedstrijd Filmfestival Gent

Dit is een gearchiveerd bericht

21.05.2013

Jong Europees filmmuziektalent krijgt opnieuw de kans om mee te dingen naar de SABAM Award For Best Young European Composer. Dit jaar worden componisten jonger dan 36 jaar uitgedaagd om muziek te schrijven voor Martin Scorsese's 'The Big Shave' uit 1968.

Die prijs werd in het leven geroepen door de World Soundtrack Academy en staat gelijk aan 2.500 euro en de live uitvoering van de composities van de drie finalisten door het Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé tijdens de uitreiking van de World Soundtrack Awards op 19 oktober in Kuipke Gent. Dat is het officiële slotevenement van het 40e Filmfestival Gent (8 - 19 oktober 2013). Componisten met een Europese nationaliteit en jonger dan 36 jaar kunnen aan de wedstrijd deelnemen.

Elk jaar geeft het Filmfestival Gent met deze wedstrijd jong talent de kans om naam te maken als filmmuziekcomponist. Dat gebeurt dit jaar voor de twaalfde keer en voor de vijfde keer op Europese schaal. Kandidaten kunnen zo in de voetsporen treden van Valentin Hadjadj, de winnaar van vorig jaar, en talrijke grote componisten die te gast waren op de afgelopen festivaledities zoals Angelo Badalamenti, Dario Marianelli, Gustavo Santaolalla, Hans Zimmer, John Powell, Maurice Jarre, Howard Shore, Alberto Iglesias, Elliot Goldenthal en vele anderen. 

De drie finalisten van de Compositiewedstrijd zullen worden uitgenodigd om een fantastische driedaagse vol filmmuziekactiviteiten mee te maken in Gent en grote namen uit de wereld van de filmmuziekindustrie te ontmoeten. 

Kandidaten moeten jonger zijn dan 36 jaar en krijgen de opdracht muziek te componeren bij Martin Scorsese’s kortfilm ‘The Big Shave’ uit 1968. Scorsese heeft door deze kortfilm een bijzondere band met België, want hij kreeg er hier zijn allereerste erkenning voor, op het door het Koninklijk Belgisch Filmarchief georganiseerd festival van de experimentele film in Knokke. Scorsese gaf toelating om speciaal voor deze compositiewedstrijd nieuwe muziek te laten schrijven bij een fragment uit zijn legendarische kortfilm. 

Praktisch
Inschrijven kan via deze link tot en met 11 juli 2013.
De compositie moet ten laatste op 12 augustus afgeleverd worden.
Een professionele jury met internationale ervaring, samengesteld uit mensen uit de film- en muziekwereld, zal de werkstukken zorgvuldig evalueren.
Het Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Dirk Brossé voert de composities van de drie finalisten uit tijdens de 13e editie van de World Soundtrack Awards ceremonie op 19 oktober in Kuipke Gent. Nadien wordt de winnaar bekend gemaakt. 

Het volledige reglement van de compositiewedstrijd kan je hier lezen (pdf). 
Informatie over inschrijvingen: Valerie Dobbelaere (tel +32 9 242 80 74 - valerie@filmfestival.be)

Verwante items in de databank

Organisaties:World Soundtrack Awards (prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws