Vlaamse Cultuurprijs Muziek voor Yevgueni

Dit is een gearchiveerd bericht

20.04.2013

Kleinkunstgroep Yevgueni ontvangt de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Muziek 2011-2012. De groep ontving de prijs uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege tijdens de twintigste editie van Nekka-Nacht in het Antwerpse Sportpaleis.

De jury was vol lof over Yevgueni omdat de groep Nederlandstalige teksten op muziek zet die een unieke mix van chanson, pop en kleinkunst is. De groep speelde ook een voortrekkersrol voor een hele nieuwe generatie Nederlandstalig talent.

In april 2012 was Yevgueni voor de vierde keer te gast op Nekka-Nacht. Dat was meteen een persoonlijk jubileum. De doorbraak van de groep kwam er immers in 2002, toen Yevgueni de Nekka-wedstrijd won. Op die tien jaar tijd bracht Yevgueni vijf albums uit en traden ze uitvoerig op in uitverkochte zalen en op festivals. Een Nederlandstalig succesverhaal.
De groepsnaam is geïnspireerd op het schandaalboek/reggaenummer van Serge Gainsbourg. De groep zelf werd opgericht naar aanleiding van het Interfacultaire Songfestival aan de KULeuven, waar Klaas Delrue en Geert Noppe allebei pedagogische wetenschappen studeerden. Ze vormden een kleinkunsttrio samen met Maarten van Mieghem, neef van Geert en toen de man achter de knoppen van de drumcomputer. Yevgueni veroverde de publieksprijs en keek niet meer om. 

Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar: zo kan je de gestage opmars nog het best samenvatten. Intussen is Yevgueni vijf albums ver. Met ‘Kannibaal’, ‘Aan de arbeid’, ‘We zijn hier nu toch’, 'Welkenraedt' en een dubbele live-cd veroverde de vijfkoppige band rond Klaas Delrue drie keer goud én een vaste stek in de Vlaamse muziekscène. In 2006 won de groep het programma 'Zo is er maar één', met hun hommage aan 'Laat ons een bloem' van Louis Neefs. Ook live staat Yevgueni stevig op zijn poten, met als uitschieters memorabele passages in Dranouter, de AB en op Marktrock.

Vorig jaar draaide frontman Klaas Delrue in het Radio 1-programma 'Closing Time' Nederlandstalige muziek uit zijn eigen platenkast. Het werd een boeiend programma, dat een lans brak voor sterke en eigenzinnige songs in de moedertaal. Liedjes zoals Yevgueni ze schrijft: slim, gedurfd, vindingrijk, ontroerend en af en toe uitgesproken maatschappijkritisch. 

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege: “Laat ons een bloem én laat ons een eigenzinnige, Nederlandstalige band als Yevgueni die wars van trends of genres boeiende en ontroerende kleinkunst brengt.

20 jaar Nekka-Nacht
Nekka-Nacht biedt nu al 20 jaar een groot podium aan Nederlandstalige artiesten uit Vlaanderen en Nederland. Traditioneel wordt één centrale gast gevierd voor zijn/haar verdienste voor het Nederlandstalige lied. Op het Nekka-podium is plaats voor het Nederlandstalige lied in al zijn facetten, of het nu kleinkunst, pop, chanson, cabaret, hiphop, rock of dialect is. Bovendien biedt Nekka-Nacht steevast een podium voor jong opkomend talent naast de gevestigde waarden. Naast Nekka-Nacht organiseert Nekka vzw nog Houden Van Griffelrock, de tweejaarlijkse Nekka-wedstrijd en tal van kleinere initiatieven rond het Nederlandstalige lied. Meer info: www.nekka-nacht.be

Cultuurprijzen Vlaanderen 2011-2012 
Een jury van deskundigen lauwert een persoon of organisatie die het voorbije seizoen een opmerkelijke bijdrage heeft geleverd aan het cultuurlandschap in Vlaanderen. De Cultuurprijzen maken de laureaat bekend op een belangrijk evenement van de sector waarbij zowel de sector als de winnaar aandacht en waardering krijgen. Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre. 

Meer informatie: www.cultuurprijzen.be en www.vlaanderen.be/cultuurprijzen

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Zo d'ouden zongen, zo piepen de jongen (22.04.2013)
Volhouden heeft geloond (22.04.2013)
Personen/groepen:Yevgueni (artiest / groep)
Organisaties:Nekka-Nacht (festival)

Terug Meer nieuws