AB lanceert nieuw Nederlandstalig muziekfestival

Dit is een gearchiveerd bericht

21.01.2013

Liefhebbers van Nederlandstalige muziek mogen 22 maart alvast aankruisen in hun kalender, want dan pakt de Ancienne Belgique uit met {S}TAALKAART, het eerste Nederlandstalige muziekfestival in de AB.

Hoewel de Brusselse concerttempel bij velen vooral te boek staat als het Mekka van de alternatieve muziek, is de Ancienne Belgique sinds vele jaren ook een ijkpunt voor straffe Nederlandstalige muziek.
Talloze Vlaamse en Nederlandse artiesten vonden de afgelopen jaren hun weg naar het podium van de Ancienne Belgique, terwijl AB in de loop der jaren zelf ook tal van producties met Nederlandstalige muziek heeft uitgewerkt. Met de Gulden Ontsporing zorgt de AB elk jaar opnieuw voor een sprankelend muziekfeest tijdens de Vlaamse feestdag en ook het jaarlijkse nazomerfestival Boterhammen in het Park bewees de afgelopen editie dat er na 23 jaar nog geen sleet zit op de formule.

Dit voorjaar begint AB aan een nieuw hoofdstuk in deze rijke traditie. Op 22 maart wordt het hele AB-complex ingepalmd door {S}TAALKAART, een indoor festival waar een opmerkelijk breed staaltje wordt getoond van Nederlandstalige muziek. In totaal zullen niet minder dan 23 artiesten of groepen aantreden. Pioniers van weleer, jonge wolven van nu en dat doorheen alle mogelijke genres: van het klassieke chanson, kleinkunst, over pop, rock, blues, volksmuziek, electronica, hip hop, indie, weird folk tot en met het rasechte levenslied.

Op het programma staan concerten van Guido Belcanto, Spinvis en 't Hof van Commerce (AB Flex) en Stoomboot, Jan De Wilde & Arne Vanhaecke, Aroma di Amore en Eefje De Visser (AB Club). Op verschillende locaties in de AB (Foyer, het AB Resto en Huis 23) worden ook kortere {S}TAALKAART-sessies gespeeld door Eva De Roovere, Hans Mortelmans, De Held, Lieven Tavernier, Pickin' Daddy, Mensenkinderen, Bart Herman, Bertus Borgers, Philippe Robrecht, Thé Lau, Goslink, Frans Joseph Goof, Liliane Saint Pierre en Wigbert. Deze artiesten bewijzen dat zingen en musiceren in het Nederlands een flinke dosis durf, naturel, vindingrijkheid, echtheid, taalkennis, vakmanschap en regelrechte emotie vergen, want zingen in het Nederlands raakt meteen haar doel. DJ Klaas Delrue (Yevgueni) draait doorlopend in de Agora zijn eigenzinnige selectie Nederlandstalige songs.

Met dit nieuwe initiatief wil AB meteen een {S}TAALKAART neerzetten van wat er nu straf is en ze wil daarnaast ook een blik werpen op de toekomst van het gezongen Nederlands.

{S}TAALKAART
Vrijdag 22 maart 2013 vanaf 18u30 in de AB.
Tickets & info vind je hier.

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Zingen in het Nederlands is een handicap' (25.03.2013)
Organisaties:Ancienne Belgique (grote concertzaal, club / kleine concertzaal)

Terug Meer nieuws