Werknamiddag Kunst- en Vliegwerk

Duurzame toekomstscenario’s voor internationale mobiliteit in de kunsten

Dit is een gearchiveerd bericht

07.09.2012

Jonge Sla organiseert op 25 september een werknamiddag in de studio van FoAM Brussel om informatie en goede praktijken te delen en duurzame toekomstscenario’s voor de doorgedreven internationalisering van de kunstensector vorm te geven. 

De laatste decennia is de artistieke praktijk steeds internationaler geworden. Voor de meeste kunstenaars, auteurs, producenten, curatoren, programmatoren of critici is een internationale artistieke werking een noodzaak en het bewijs van prestige en kwaliteit. Door het ruime aanbod van goedkope vluchten en snel transport stellen we ons nu minder dan vroeger de vraag of we ergens echt naartoe moeten – en waarom.

Vanuit ecologische overwegingen wordt de toekomst van deze praktijk in vraag gesteld. De milieubeweging stelt voor Vlaanderen een doelstelling van -30% broeikasgasuitstoot tegen 2020 en daagt alle sectoren uit om mee een klimaatbeleid vorm te geven. 95% van de internationale mobiliteit is afhankelijk van olie en luchtvaart is de menselijke activiteit waarvan de CO2-uitstoot het sterkst blijft stijgen. Voor milieudeskundigen en -activisten is het al lang duidelijk: de enige manier om de milieudruk van intercontinentaal vliegen te verminderen, is drastisch ingaan tegen de trend – minder frequent of minder ver reizen, trager reizen en langer ter plaatse verblijven om tot diepgaandere contacten en intensere samenwerking te komen. Kunnen we onder druk van de ecologische crisis de artistieke evaluatie maken van de huidige internationale praktijk of wachten we om een visie te ontwikkelen tot we er financieel toe gedwongen worden ?

Programma:
De namiddag wordt opgesplitst in een plenair gedeelte, waarna in kleinere groepen aan scenario’s voor de toekomst wordt gewerkt.

  • 13u30 - Welkom en introductie
  • 13u45 ‘Pessimisme in theorie, optimisme in praktijk' (plenair)

Lieven De Cauter geeft in uitgesteld relais de kick-off van deze werknamiddag. Hij behandelt onderwerpen als internationalisering, reizen, continue groei, snelheid en traagheid, activisme, autonomie van kunst enzovoort.  Lieven De Cauter (1959) doceert cultuurfilosofie aan het departement Architectuur, Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening van de K.U.Leuven, de mediaschool RITS, de dansschool P.A.R.T.S. en het Berlage Institute in Rotterdam. Daarnaast is hij initiatiefnemer van het BRussells Tribunal en stichtend lid van het Platform voor vrije meningsuiting.

  •     14u Vliegwerk – feiten over energieverbruik en impact op milieu en klimaat (plenair)

    Welke impact heeft de luchtvaart op het milieu? Wat is piekolie? Zijn er ook alternatieven? Kristof Daniels geeft een informatieve presentatie over deze thema’s. Na de uiteenzetting kunnen er vragen gesteld worden. Kristof Daniels (1974) is projectverantwoordelijke van Ecolife. Hij coacht mensen en teams zodat die op een aangename en praktische manier kennismaken met de voordelen van ecologische gedragsverandering.

  •     15u Toekomstscenario’s 2020 (groepsessies)

    Kunnen we de vanzelfsprekendheid om het vliegtuig te nemen doorbreken? Moet iedereen wel echt mee?  Kunnen werk- en toonplekken geografisch gecombineerd worden? Kunnen we ter plaatse meer doen dan alleen maar optreden, bv. onderzoek, repeteren, uitwisselingen met lokale kunstenaars en publiek? In groepen van ongeveer tien personen gaan we op zoek naar alternatieven en goede praktijken en voeren het debat over hoe de doorgedreven internationalisering van de kunstensector past in een duurzaam toekomstscenario voor het jaar 2020.

  •     16u30 – slot


Inschrijven kan vanaf nu, en wel via dit contactformulier.

Praktische info:
Dinsdag 25 september 2012 13u30-17u
FoAM, Koolmijnenkaai 30-34, 1080 Brussel (tegenover het Klein Kasteeltje, bereikbaar vanuit het Centraal Station, metro lijn 1 richting Weststation en lijn 5 richting Erasmus, halte Graaf van Vlaanderen)
Inschrijven en deelnemen zijn gratis!

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws