Discussiepanels rond etnisch-culturele diversiteit

Dit is een gearchiveerd bericht

13.07.2012

Op 1 juni 2012 lanceerden 20 organisaties uit de brede cultuursector de engagementsverklaring 'Etnisch-culturele diversiteit'. Het doel van de verklaring is om etnisch-culturele diversiteit sterker te verankeren in de sector. Dit najaar organiseert Demos hierover een serie van drie praktijktafels met concrete insteken.

Leidraad voor deze discussiepanels is de publicatie 'Broodnodig. Interculturaliseren in kunst- en cultuurhuizen' (2011, Demos vzw).
Uitgangspunt van de eerste praktijktafel, op vrijdag 21 september, is het stevig potentieel aan artistiek, etnisch-cultureel divers talent in Vlaanderen. Wat is er nodig om de in- en doorstoom van kunstenaars van niet-westerse origine in onze sector te vergroten? Deze centrale vraag leggen ze voor aan hun gasten tijdens twee parallelsessies. Tijdens de sessie doen eerst de gasten hun verhaal. Daarna wisselen collega’s aan de hand van hun eigen praktijk expertise en ervaringen uit. 

Programma

Parallelsessie 1: Werkplaats
Creatie & productie, ondersteuning & educatie: als het gaat over jong talent worden de grenzen tussen deze functies zeer vaag. Hoe verloopt de wisselwerking specifiek wanneer we kunstenaars van niet-westerse origine engageren? 
Gasten: 
  • Kristin Rogghe ('t Arselnaal) over GEN2020, een professionaliseringstraject voor jong theatertalent van diverse origine. 
  • Lina Suy (Pianofabriek) over de kunstenwerkplaats dat samen met het gemeenschaps- en opleidingscentrum deel uitmaakt van het cohousingproject in de Pianofabriek.
  • Gerado Salinas (Arenbergschouwburg) over het Mestizo Arts Festival & Studio Urbanization
  • François Kanyamihanda (Forum voor Afrikaanse Artiesten) over AMAK, het Alternatief Managementbureau van Afrikaanse kunstenaars
  • Moderator: Wouter DeVriendt, stafmedewerker Interculturaliteit, Demos vzw
  • Reflectie: Eline Van Hoye, artistiek coördinator, KunstZ
Parallelsessie 2: Broedplaats
Talentdetectie en talentontwikkeling: vroeg geleerd is immers oud gedaan. Hoe vergroten we de goesting, en tegelijk de doorgroeikansen, van nieuwe maker van niet-westerse origine? 
Gasten: 
  • Pieter Vermeulen over het cureren van 'Matchbox on Tour', een tentoonstellingsproject van KUNSTWERK[t] i.s.m. Creatief schrijven, Centrum voor Beeldexpressie en ZebrArt
  • Najim Einauan (Platform Allochtone Jeugdwerkingen) over 'Mic’s Up' dat samen met Kif Kif, Arenbergschouwburg en JES podiumkansen creëert en professioneel ondersteund. 
  • Nawfal Ben Messaoud (Espace Magh) over de residenties in Espace Magh en hun educatieve werking die ze combineren met een scholenwerking
  • Moderatie: Mehdi Marechal, stafmedewerker cultuurparticipatie, Demos vzw
  • Reflectie: Greet Simons, projectmedewerker VTi
Dagverloop
9u30 - 10u: Onthaal en registratie
10u00 - 10u15: Welkom door 't ARSENAAL
10u15 – 11u45: Parallel sessies
11u45 – 12u00: Pauze
12u00 – 12u30: Toelichting bij het onderzoek 'Artistieke talentonwtikkeling van kunstenaars van niet-westerse origine' door Delphine Hesters, onderzoekersmederker VTi

Praktisch
Datum: vrijdag 21 september 2012
Start-stop: 9u30 - 12u30
Locatie: 't Arsenaal – Hanswijkstraat 63, 2800 Mechelen
Deelnemen: €30, inclusief publicatie 'Broodnodig. Interculturaliseren in kunst-en cultuurhuizen'
Inschrijven: enkel online, via deze link. Plaatsen zijn beperkt (15pers./sessie) 

Noteer ook alvast


Trefwoorden:

Terug Meer nieuws