The Unrevealed Society wint Jong Jazz Talent Gent 2012

Dit is een gearchiveerd bericht

09.07.2012

The Unrevealed Society werd door de jury unaniem verkozen tot winnaar van Jong Jazztalent Gent 2012 en staan dus volgend jaar op het grote podium van Gent Jazz Festival 2013!

Met Jong Jazztalent Gent zoekt Gent Jazz Festival muzikanten die klaar zijn om de grotere podia te bestormen. De winnaar van Jong Jazztalent Gent speelt alvast een concert op Jazz Maastricht, het slotconcert van Jong Jazztalent Gent 2013 en een reeks concerten in het kader van een JazzLab. Volgend jaar staat The Unrevealed Society ook op het hoofdpodium van Gent Jazz Festival 2013.

De laureaat werd gekozen door een jury bestaande uit professionele jazzkenners: Simon Korteweg (voorzitter), Giovanni Barcella, Bruno Bollaert en Frederik Goossens.

In het juryrapport lezen we algemene indrukken over de nieuwe generatie musici en de winnaars zelf:

“Aan het eind van het concours met dit keer drie deelnemende groepen kwamen wij tot de conclusie, dat het opleidingsniveau van de nieuwe generatie musici nog steeds een stijgende lijn vertoont. Duidelijk is te horen dat zij hun instrumenten goed beheersen. Hun kennis en vaardigheden in harmonisch en ritmisch opzicht zijn behoorlijk ontwikkeld, zodat ze ook veeleisender composities zonder veel moeite aankunnen. Maar net als in voorgaande jaren ontbreekt er toch in veel gevallen iets essentieels aan hun optreden.

Bij jazz gaat het ten eerste niet om het navolgen van creaties van grote voorbeelden. Van een individuele musicus moet je eigenlijk direct kunnen horen, dat hij er op uit is zijn eigen verhaal te vertellen. Ook als hij een bekende compositie speelt of binnen een gangbare stijl aan de slag gaat, mag worden verwacht dat hij daar op een creatieve manier mee omgaat. Goede jazz is niet het aaneenschakelen van bekende of herkenbare geluiden of patronen, maar het oproepen van sounds of surprise. Dat misten wij dit keer te veel.

Een tweede, soortgelijke opmerking moet worden gemaakt bij het onderlinge samenspel binnen sommige groepen. Herhaaldelijk heerst er een sfeer, waarbij iedereen keurig zijn partijtje speelt volgens de vooraf gemaakte afspraken en verder beleefd afwacht tot hij zelf even mag uitpakken. Het lijkt dan net of er een lesje moet worden afgedraaid. Van werkelijke cohesie, waarbij voortdurend naar elkaar wordt geluisterd en als het even kan ook alert wordt gereageerd, kortom het samen tot leven brengen van een helder muzikaal concept, was te weinig merkbaar. De vraag rijst of binnen de opleidingen wel voldoende aandacht en tijd wordt besteed aan het ontwikkelen van het voor jazz zo noodzakelijke vermogen om samen je eigen spannende muziek te maken.

Gelukkig hoorden wij tijdens deze dagen ook een groep die ons direct verraste met een intrigerende aanpak. Zij brengen veelzijdige, complexe muziek, waarin een groot aantal uiteenlopende bronnen wordt aangeboord: van romantisch klassiek via onder andere Weather Report en Sonny Rollins tot aan free jazz. Deze opsomming zou de indruk kunnen wekken dat het hier gaat om een moeilijke, weinig toegankelijke muzikale invalshoek.

Het tegendeel is het geval. Ze slagen er in deze erg diverse elementen overtuigend samen te voegen tot een fascinerende collage, die wordt ondersteund door een elastische, vaak polymetrische ritmiek. De composities van de twee leiders, pianist Léo Dupleix en bassist Pol Belardi, zijn zo behendig geconstrueerd, dat de uitvoering is doortrokken van een aanstekelijke lichtheid. Ze demonstreren overtuigend hoe grote muzikale complexiteit plezierig verteerbaar kan worden gemaakt. Daarom kozen we unaniem The Unrevealed Society tot winnaar. Daarnaast willen we een speciale vermelding toekennen aan pianist Bram de Looze van de eveneens deelnemende groep Hoax, omdat hij ons deed opveren met zijn originele soli en speelse, vaak mooi tegendraadse interventies tijdens het samenspel.”

The Unrevealed Society is een internationaal trio uit het Brusselse bestaande uit de Oostenrijkse saxofonist Gregor Siedl, de Franse pianist Leo Dupleix en Luxemburgse drummer Jerome Klein.

Verwante items in de databank

Nieuws:Jong Jazztalent tijdens Gent Jazz 2012 (05.07.2012)
Personen/groepen:The Unrevealed Society (groep / artiest)
Organisaties:Gent Jazz Festival (festival)

Terug Meer nieuws