Jaarcijfers Belgische muziekverkoop 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

09.02.2012

BEA (Belgian Entertainment Association) heeft de Belgische verkoopscijfers voor muziek in 2011 bekend gemaakt. Die leveren een dubbel beeld op: het aantal verkochte eenheden steeg, maar de totale omzet daalde.

Belgen kochten vorig jaar bijna 20 miljoen muziekdragers
  • In 2011 heeft de consument meer dan 9 miljoen singles en bijna 10 miljoen albums gekocht. 
  • De verkoop van fysieke muziekdragers, zoals cd's, dvd's en vinyl, realiseert meer dan 86 % van de totale omzet. 
  • Lokaal repertoire is populair in Vlaanderen: 5 van de 10 bestverkochte albums zijn van Belgische artiesten.
Dit jaar is het muziekaanbod breder en diverser dan ooit met de introductie van maar liefst 5 nieuwe streamingdiensten en de fysieke handel die hun activiteit uitbreiden naar online. Ook muziek op vynil kent een heropleving bij de muziekfan.

Muziek, waar, wanneer en hoe de consument het wil
In 2011 schoven bijna 20 miljoen muziekdragers over de (digitale) toonbank, een stijging met 4.7%. Terwijl de verkoop van albums daalt met 3%, stijgt het aantal verkochte singles met bijna 16%. Deze verkopen realiseren een omzet van 145 miljoen €, een daling van 3.7% tegenover 2010. Met de komst van muziekstreamingdiensten, zoals Spotify en Simfy, wordt het muziekaanbod nog beter afgestemd op de consumentenvraag. Tenslotte bieden ook winkels, zoals Free Record shop en Fnac, een breder muziekaanbod aan, zowel in fysieke als digitale vorm.

CD en downloads van liedjes worden het meest verkocht
In 2011 worden meer dan 9 miljoen gedownloade liedjes en bijna 9 miljoen fysieke albums verkocht. De muziekfan kiest steevast voor het album in CD-formaat (8,89 miljoen CD's op een markt van 9,4 miljoen albums) terwijl voor individuele liedjes bijna 100% via online muziekwinkels wordt gedownload.  De fysieke muziekdragers, zoals Cd, DVD en vinyl, is nog steeds de grootste omzetmaker voor de muzieksector met meer dan 125 miljoen € , dat is meer dan 86% van de totale omzet van de muziekverkopen.

Lokaal repertoire, ook in de eigen taal, razend populair
In 2011 zijn 5 van de 10 meestverkochte albums afkomstig van lokale artiesten. Als men de lijst van de 200 bestverkochte albums neemt dan zijn 81 daarvan producties van lokale artiesten, waarvan zelfs de helft Nederlandstalig. Dat is het hoogste aantal sinds 2000. Gotye's 'Somebody that I used to know' is de bestverkochte single in Vlaanderen. Ook het bestverkochte klassieke album (Jan De Wilde en CurrendeO Kersnacht schooner dan de daegen) en de bestverkochte muziek DVD (K3 – Alice in wonderland de musical) zijn lokale producties.

Top 10 albumverkoop in Vlaanderen in 2011

# Artiest Album Label
1. Adele 21 V2
2. Selah Sue Selah Sue Warner
3. Coldplay Mylo Xyloto EMI
4. Bruno Mars Doo-wops & Hooligans Warner
5. Hooverphonic The night before Sony
6. Marco Borsato Dromen durven delen Universal
7. Triggerfinger All this dancin' around V2
8. Gotye Making mirrors V2
9. Rihanna Loud Universal
10. dEUS Keep you close Universal

Verwante items in de databank

Organisaties:Belgian Entertainment Association(1)

Trefwoorden: ,

Terug Meer nieuws