Patrick De Clerck naar Rusland

Dit is een gearchiveerd bericht

21.10.2011

Componist en musicoloog Patrick De Clerck wordt directeur van het festival voor hedendaagse muziek New Horizons, een initiatief van het Marriinsky Theater in Sint-Petersburg.

Patrick De Clerck vertrekt naar Rusland op vraag van de befaamde Russische dirigent Valery Gergiev. Hij gaat er het festival White Nights nieuw leven inblazen. New Horizons wordt dus geïntegreerd in het grote muziekfestival 'Stars of the White Nights', dat van april tot juni in Sint-Petersburg loopt en zowel opera, ballet, symfonische concerten als recitals biedt.

'Gergiev was al een tijdje van plan het White Nights-festival meer hedendaags te maken', legt De Clerck uit. 'Zijn publiek heeft daar interesse voor.' De bedoeling van New Horizons is hedendaagse Russische componisten die zijn uitgeweken, terug te brengen naar hun vaderland. De Clerck denkt onder meer aan Alexander Raskatov, wiens opera 'A dog's heart' (naar een verhaal van Mikhail Boelgakov) erg succesvol was in Europa, maar ook aan Valentin Silvestrov of Alexander Knaifel. Het eerste New Horizons-festival dat De Clerck zal bezielen, vindt plaats van 1 tot 6 juni 2012.

De bijna 53-jarige Patrick De Clerck heeft al heel wat ervaring als programmator. Van 2001 tot 2006 was hij verantwoordelijk voor klassieke muziek in de Handelsbeurs in Gent, in de jaren 2007-2009 was hij creatief directeur van het Klarafestival en daarna was hij algemeen directeur van het hedendaagsemuziekfestival Ars Musica in Brussel.

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Patrick De Clerck (componist)

Terug Meer nieuws