Koor- en dirigentendag 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

19.09.2011

Koor & Stem organiseert voor de vijfde maal een koor-en dirigentendag; Dit jaar met onder meer workshops over auteursrecht en hedendaagse Vlaamse koormuziekAls start voor het nieuwe koorseizoen 2011-2012 nodigt Koor&Stem alle dirigenten en bestuursleden van amateurkoren uit voor de 5e editie van de Koor- & Dirigentendagen. Op deze studiedagen worden opnieuw actuele onderwerpen aangesneden over de artistieke en organisatorische aspecten van het koorleven. Er zijn aparte workshops voorzien voor koorbesturen en voor koordirigenten over verzekeringen, koorprojecten, auteursrecht en hedendaagse Vlaamse koormuziek.

De Koor- en Dirigentendag gaan door in Meeuwen-Gruitrode op 17 september 2011 en  Kortrijk op 8 oktober 2011

Het volledige programma van de Koor- en Dirigentendagen kun je hier downloaden.

De onderwerpen die dit jaar aan bod komen zijn: koormuziek uit Vlaanderen, auteursrecht, verzekeringen en projectbegrotingen.

Workshop 1 Koorbesturen: Hoe zit het met de verzekeringen van mijn koor?

Is de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (verplicht volgens de wet vrijwilligerswerk) voldoende of moet een koor de leden ook nog indekken voor andere risico's? Moet het koor een verzekering afsluiten voor de vrijwillige medewerkers, bijv. voor degenen die helpen bij de organisatie van een concert? Hoe zit het met de brandverzekering voor het repetitielokaal of de verzekering voor de instrumenten die ter beschikking worden gesteld voor een concert? Een expert van Van Breda verzekeringen gaat op al deze vragen in.

Workshop 2 Koorbesturen: Hoe start je een koorproject op?

In de koorwereld wordt heel wat georganiseerd: het jaarlijkse concert, een meerkorenprojet, een jubileumviering of een concertreis. Hoe start je dergelijke projecten op en wat komt er allemaal bij kijken om hiervan een succes te maken? Koenraad De Meulder, directeur van Koor&Stem, geeft tips die koren meteen in de praktijk kunnen brengen.

Kooratelier hedendaagse Vlaamse koormuziek

Op 16 oktober a.s. vindt in deSingel in Antwerpen de Dag van de Vlaamse Koormuziek plaats. Een van de workshops op de dag is gewijd aan eenvoudige hedendaagse koormuziek voor driestemmig basiskoor. Op beide Koor- en Dirigentendagen laat Ignace Thevelein dirigenten en koorzangers proeven van eenvoudig hedendaags profaan en religeus repertoire van o.a. Vic Nees, Lode Dieltiens en Joost Termont. Deze sessie kan dienen als voorbereiding op deelname aan de Dag van de Vlaamse Koormuziek, maar ook als een algemene introductie in hedendaags repertoire. Op deze workshop wordt gewerkt met de nieuwe bundel van Koor&Stem: Mi lanct na di. Deze bundel geldt ook als toegangsbewijs voor het evenement op 16 oktober.

Informatiesessie Gebruik van partituren voor het koor

Het gebruik van partituren valt onder het auteursrecht. De auteurswet is een complexe materie die niet altijd transparant is. Wat is bijv. een originele partituur en hoe wordt die beschermd door de auteurswet? Mag het koor gebruik maken van fotokopieën? Wat kunnen voor een koor de juridische gevolgen zijn bij een overtreding van de auteurswet? Liesbeth Segers en Erik Demarbaix, medewerkers van Koor&Stem, geven hierover alle informatie.


Voor alle info: www.koorenstem.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Koor & Stem (muziekorganisaties, uitgever)

Terug Meer nieuws