Open brief aan Pukkelpopteam

Dit is een gearchiveerd bericht

25.08.2011

Op initiatief van promotor Chris Prouvé, AB-programmator Kurt Overberg en Jasper Wentzel, promotor bij PIAS, schreef de Vlaamse muzieksector een open brief aan Chokri Mahasinne en het hele Pukkelpopteam.

Een hartelijk suggestief schrijven aan het hele Pukkelpop team

Beste vriend Chokri,
Dierbare medewerkers van Pukkelpop,

Het valt ons zwaar de pen in de hand te nemen. De hele muzieksector is fel aangedaan. De zoektocht naar woorden is moeizaam. Iedereen heeft zijn verhaal. Iedereen zoekt soelaas. Iedereen zoekt troost. Al valt dat alles uiteraard in het niets met jullie directe betrokkenheid als organisatoren, met het leed van de slachtoffers, hun familieleden en naaste vrienden.

Jullie hebben – godzijdank - al veel steunbetuigingen mogen ontvangen. Ook vanuit de hele muzieksector. Hopelijk hebben jullie deze als daadwerkelijke vorm van steun mogen ervaren. Misschien zijn deze vele steunbetuigingen tijdens het dagenlange moment van verslagenheid van jullie afgegleden. Net daarom willen vanuit de sector opnieuw even een krachtig signaal bundelen. En dat precies één week na de dramatische gebeurtenissen. Want – dat moeten we jullie niet uitleggen – in de media is nieuws snel ‘oud nieuws’, terwijl de wonden er nog wel zijn.

Noem dit een positief signaal of eerder: een hartelijk suggestief schrijven. Wij hebben de afgelopen week – soms zelfs amper enkele uren na de gebeurtenissen - veel negatief georiënteerde en bijzonder suggestieve vragen gehoord van journalisten. De meeste hiervan zijn inmiddels met een uppercut beland bij het klein gevaarlijk afval.

Twee vragen bleven ons echter nazinderen in het hoofd: “Kan Pukkelpop volgend jaar wel doorgaan in Hasselt?”  Alsook: “Kan Pukkelpop nog wel doorgaan onder Chokri Mahasinne?” Dat heet: suggestieve vragen. Vragen met een ondertoon die als antwoord ‘neen’ of ‘het zou toch niet kunnen dat’ impliceren. Mogen wij jullie alvast enige suggestieve antwoorden influisteren die – als de tijd daar volledig rijp voor is – mogelijk jullie conclusies mee kunnen vormen?

Kan Pukkelpop nog in Hasselt plaats vinden?

Wat had de journalist die deze vraag stelde dan als antwoord verwacht? “Uiteraard niet! Want in deze grote wereld kan het enkel stormen in Hasselt en dus moeten we Pukkelpop verhuizen.”? Aan de organisatie is ons antwoord in koor: “Uiteraard wel!” Pukkelpop is onlosmakelijk verbonden met deze stad. Zoals Steve Stevaert. Zoals Het Nationaal Jenevermuseum. Of zoals de zevenjaarlijkse Virga Jesse Feesten. Pukkelpop is niet enkel de muzikale trots van Hasselt. Maar ook van Limburg, Vlaanderen, België en vér daarbuiten. En met een burgemeester als Hilde Claes die het festival in moeilijke tijden met hart en ziel verdedigde, zou je zot moeten zijn om je vertrouwde heimat te verlaten. Met een burgermoeder die cultuur en het festival zo koestert, ben je in Hasselt in zéér goede handen.

Kan een Pukkelpop nog plaatsvinden met Chokri Mahasinne aan het roer?

Mogen we de vraag meteen omdraaien? Kunnen we ons een Pukkelpop inbeelden zonder Chokri? Ooit wel, zo gaat dat in het leven. Maar nu én zeker nu vooral niet. Temeer omdat je niets te verwijten valt en bij uitbreiding het vertrouwen in de organisatie van het festival ongeschonden bleef. Temeer omdat gewelddadige brute natuurkrachten geen geweldig sterke mensen mogen klein krijgen. Chokri, jij bent de bezieler. Jij bent de man die dit muzikale hoogtepunt in het festivalseizoen leidt. Jij betrekt de lokale jeugdwerking. Jij weet ‘alternatieve muziek’ waardig te maken én het naar de mainstream te positioneren. Goede muziek – hoe dwars ook – moet wél het liefst door zoveel mogelijk mensen gedeeld worden. En Pukkelpop is daar het uitgelezen platform voor.

Chokri, jij weet de juiste mensen aan te trekken om het programmatorische luik mee vorm te geven, het uitdagend én prikkelend te maken. De hele Pukkelpopploeg – we hebben het geluk er een pak van te kennen – werkt hard, gedreven, professioneel en met de juiste ingesteldheid aan het festival.

Chokri, jij bent de man met de gulle lach. Een warme persoonlijkheid die geen slappe hand geeft bij een begroeting maar een stevige schouderklop. Een zeldzaamheid vandaag.

Wij roepen in koor: laat één klimatologische catastrofe niet al het positieve wegspoelen waar Pukkelpop voor staat. Zowel in het verleden, heden als in de toekomst. Het belang van Pukkelpop voor de Belgische muzieksector valt in één woord samen te vatten: onmisbaar.

Neem je even onze suggestieve antwoorden in overweging? Dat zouden wij – een brede selectie van mensen uit de hele muzieksector – bijzonder hard appreciëren.

Van harte en weet ook dat wij nog steeds intens meeleven.

Chris Prouvé, Kurt Overbergh en Jasper Wentzel (initiatiefnemers van dit open schrijven) namens de hele muzieksector (op korte tijd onderschreven door een honderdtal organisatoren, boekingsagenten, radiomakers, muziekjournalisten, platenlabels, muziekdistributeurs, publishers,…)


Wie deze brief mee wil ondertekenen kan een mail sturen naar steunpukkelpop@abconcerts.be

Verwante items in de databank

Organisaties:Pukkelpop (festival)

Terug Meer nieuws