Vlaamse regering keurt principes geluidsnormen goed

Dit is een gearchiveerd bericht

10.06.2011

Vandaag keurde de Vlaams regering de principes goed voor de reglementering van het maximaal geluidsniveau op muziekevenementen. T.o.v. de eerdere voorstellen werden nog enkele wijzigingen aangebracht. De nieuwe regelgeving zal op 1 januari 2012 in werking treden. 2012 wordt een overgangsjaar, daarna gelden de regels als bindende en afdwingbare norm.

Drie categorieën met integratie van KB ’77
Het KB van 24 februari 1977 wordt geïntegreerd in VLAREM, de Vlaamse Milieuwetgeving. Op die manier vinden organisatoren en toezichthouders alle wettelijke vereisten terug in één wetgeving en wordt de manier van meten uniform. 

Categorie 1 gaat tot een maximaal geluidsniveau van 85 dB(A) LAeq,15min en daaronder vallen activiteiten zoals muziek in cafés, fitnesscentra, tijdens sportmanifestaties, enz. 
Categorie 2 gaat tot 95 dB(A) LAeq,15min, voldoende luid om een kwaliteitsvolle fuif te organiseren. Meten is hier verplicht, registreren niet. 
Voor categorie 3 wordt een maximaal geluidsniveau van 100 dB(A) LAeq,60min ter hoogte van de mengtafel opgelegd. Door verlenging van de uitmiddelingsperiode namelijk van 15 minuten naar 60 minuten, krijgen de geluidstechnici en DJ’s meer mogelijkheden om dynamiek te brengen in hun muziek. 

Plaats en manier van meten
Het meten zal gebeuren ter hoogte van de FOH (Front Of House) of de mengtafel. Om het publiek te beschermen tegen grote verschillen in geluidsniveaus tussen de plaats van meten en andere voor het publiek toegankelijke plaatsen, komt er een duidelijke afbakening van de meetplaats. Dat biedt zowel organisator als toezichthouder houvast en beschermt het publiek.

De nieuwe regeling zal eenvoudig te handhaven zijn. Daarom kan in categorie 1 en 2 gemeten worden in LAmax,slow. Hierdoor is het mogelijk een ogenblikkelijk geluidsniveau te meten. Bovendien is er in categorie 2 geen verplichting om te registreren, er moet enkel gemeten worden. Dit betekent dat in categorie 2 de organisator kan meten met minder dure apparatuur die eenvoudig te bedienen is. Het gebruik van een geluidsbegrenzer of limiter is ook toegelaten. Een geluidsbegrenzer die zo afgesteld is dat de norm gerespecteerd wordt, is gelijkwaardig aan de verplichting tot meten en/of registreren. 

Flankerende maatregelen 
Het voorstel komt tegemoet aan de bezorgdheid van de jeugd- en muzieksector voor een te grote administratieve rompslomp. Zo blijft de opmaak van een geluidsplan enkel verplicht voor vaste geluidsinstallaties in categorie 3. Inmiddels wordt gesensibiliseerd via verschillende provinciale campagnes en via de campagne die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Vandeurzen op 26 mei 2011 lanceerde. 

Het kosteloos ter beschikking stellen van oordoppen is verplicht in categorie 3. Voor activiteiten in categorie 2 wordt geadviseerd om ook gehoorbescherming aan te bieden, maar dat is niet verplicht. 

Informatie en begeleiding
In elke provincie zullen infosessies over de nieuwe regelgeving worden georganiseerd voor verschillende doelgroepen. Daarnaast zal de administratie een technische handleiding over de nieuwe regelgeving samenstellen. Om de jeugdsector vertrouwd te maken met metingen, zal op enkele jeugdfuiven en -optredens de organisator/DJ bijgestaan worden.

Hoe gaat het nu verder?
Er wordt voor het zomerreces 2011 een ontwerp van besluit aan de Vlaamse Regering ter aanpassing van VLAREM II voorgelegd. Vervolgens volgt een adviesronde (SERV, Minaraad, Raad van State). Vervolgens zal de nieuwe regelgeving verschijnen in het Belgisch Staatsblad. Het is de bedoeling dat de nieuwe regelgeving ingaat op 1 januari 2012. Het eerste jaar als richtwaarde en vervolgens als bindende en afdwingbare norm.

Verwante items in de databank

Nieuws:Sensibiliseringscampagne rond gehoorschade (10.04.2012)
Onenigheid over nieuwe wetgeving geluidsnormen (29.11.2011)
Verduidelijking timing wetgeving rond geluidsnormen (13.10.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Muzieksector vraagt gehoor (20.06.2011)

Trefwoorden:

Terug Meer nieuws